Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc s dalším příkladem....
Vědro na vodu nemá víko,je zhotoveno z plechu a má podobu komolého rotačního kužele s průměrem dna 24 cm, průměrem okraje 32 cm a pobočnou stranou 30 cm.Kolik váží vědro ,jestliže 1 m2 plechu váží 10,5kg a kolik litrů vody se do vědra vejde ? Nevím co se myslí tím průměrem okraje a jak to zapracovat do výpočtu.. děkuji
A teď k věci. Máš prostě všechny údaje které potřebuješ znát. Vypočítej povrch a objem. Máš to jakoby obráceny komolý jehlan.
Vzorec pro povrch je myslím:
znáš oba poloměry i stranu pláště. Takže nic těžkého, jen dosadit.
Objem je:
Zde musíš pouze dopočítat výšku komolého kužele. Tu spočítáš přes pythagorovu větu (přepona stěna, odvěsna r1-r2) a je to.
↑ Freedy:
další pozdrav :-)
:D jak může metr čtvereční něco vážit? :-o
říká se tomu plošná hmotnost a běžně se používá u plošných materiálů (papír, plech atd.) Pokud máš v dosahu kancelářský papír, tak si koukni na balík, co je napsáno. Pomocí tohoto údaje kolegy zjistí hmotnost vedra - viz zadání ↑ anitram17:. To je nedořešeno. Je tak? Děkuji.
Objem = tolik vody se tam vejde
Povrch = kolik metrů čtverečních, tolikrát to vynásobíš 10,5. Potom sečteš a je to.
I tak, metr čtvereční vážit nic nemůže. Je to jen nějaká komolenina výrobců. :-)...
I tak, metr čtvereční vážit nic nemůže. Je to jen nějaká komolenina výrobců. :-)...
co jiného výrobcům zbývá - existuje hodně materiálů, u kterých měření tloušťky není možné, ale jde nastandardizovat jednotka "plochy" - kruhový nebo čtvercový výsek.
Ve vzorci pro povrch máš také započtené víko, ovšem dle zadání vedro víko nemá - tak? Děkuji.
Já psal poloměr obecného komolého kužele. Samozřejmě že tan víko není :-) PS: dneska sme tenhle příklad měli při hodině :D dost vtipný. Moh bych si vymyslet 1500000 podobných příkladů ale prostě musíme mít úplně stejný jako každej jinej... |-(
Já psal poloměr obecného komolého kužele
povrch, snad?
Moh bych si vymyslet 1500000 podobných příkladů ale prostě musíme mít úplně stejný jako každej jinej... |-(
Jsem pro jeden standardní text "Vypočtete povrch komolého kuželu". Různé úpravy textů na pohádky o Sněhurkách posílajících trpaslíky s vedrem pro vodu přes houpající mostek zrovna představivost nijak nerozvíjí, přesně naopak - omezuji fantazii a odvádí pozornost na zcela nepodstatné detaily. Představivost se rozvijí úvahou nad strohým komolým kuželem bez zbytečných okras.
Téma již považuji za vyčerpané a tak ho označím.
Já nemyslel s povídáním okolo. Mě jen zaráží že ten náš komolý kužel měl stejně rozměry a když sem slyšel 10,5 kg tak sem se naštval. Kdyby se řeklo 11 kg tak ok ale naprosto stejný příklad. Ale asi se to bere ze stejné sbírky. To chápu.
↑ Freedy:
Jak řekl kolega Ondřej a jak bylo konstatováno v tomto tématu a v jiném tématu.
Dobrou noc.