Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré odpoledne,prosím ještě o postup při zadání:Student střílí do terče.Pravděpodobnost zásahu je při každém výstřelu stejná a to 0,6.Student vystřelí 10 ran.Jaký počet zásahů je nejvíce pravděpodobný?Určete tuto pravděpodobnost.Děkuji řešiteli.
Tady máš pravděpodobnost vypočítanou, podle mě chceš spíše znát střední hodnotu - E(x).
Mělo by to být něco ve stylu: E(x)=0,4*0 + 0,6*0,4*1 +0,6*0,6*0,4*2.... Prostě sečíst všechny možnosti znásobené počtem zásahů.
Hlavně si nejsem jist jestli se pravděpodobnost E(0)=0,4, tedy, že nic netrefí násobí jedničkou nebo nulou.
↑ Creatives:Tomuto nerozumím.Děkuji za info.
Koukni na binomicke rozdeleni. Potom budes dosazovat za k nulu až do 10. Pro k =0 vypoctes pst, pak pro k=1 dalsi pst. Budes postupovat az do k=10 a z vysledku zjistis nejvetsi pst, ale bude potreba nejaky software asi. Excel nejlepsi volba nebo takywolfram.

↑ Creatives:
Ja bych rekl ze tam nema byt suma, spis neco jako 
Protoze chceme zistit pro ktere k, to nabyva maximalni pravdepodobnost.
Kdyby se hledala stredni hodnota, tak muzeme vzit nahodne promenne
, kde
ak student trefi na i-ty pokus terc a
pokud netrefy. Nahodna promenna souctu
udava pocet trefenych tercu v 10 pokusech. Plati
a z linearity str. hodnoty plati
. Stredni pocet trafenych tercu je tedy 6. A podle mne to bude i vysledek, teda, ze 6 trefenych tercu bude nejpravdepodobnejsich.
↑ JohnPeca18:
Jasný, nebude tam suma a opravdu to bude 6. Konkrétně pst 0,2508. Dneska je toho nějak na mě moc...
btw: jak děláš v editoru kombinační číslo? Nějak to tam nevidím

↑ Creatives:
staci namisto \frac, davat \binom . V editoru to taky nevidim :)
↑ JohnPeca18:Děkuji a vážím si Vaší trpělivosti za komplexní rozbor.