Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám dotaz ohledně rozsahu stupnice voltmetru a ampérmetru. Já vím, je to blbý dotaz, ale nějak si nejsem jistá, jestli na obrázku je rozsah 150 a nebo 155? Potřebuju to k výpočtům, protože jsem měnila na voltmetru citlivost...
Děkuji

↑ werrcza:
Já vidím 155 dílků. Ale to není odpověď na rozsah, ten je podle nastavení
No jsem se špatně vyjádřila, nejedná se o rozsah ale velikost stupnice... Jedná se tu o to, že se přepíná citlivost a vlastně potom musím vypočítat skutečné napětí tak, že to co mi ukáže při měření x zvolená citlivost / počtem dílků na stupnici. A právě, že je jich tam 155, ale jestli se těch pět posledních taky počítá a nebo ne, protože většina přístrojů končí celou a pak už nic, tak jsem mírně znejistěla :-)

↑ werrcza:
Dle mého (už jsem dlouho s žádným měřákem nepracoval) tak když je tam 155 dílků, tak musím počítat se všemi. Samozřejmě bych v případě přesahu přes 150 dílků přepínal na další rozsah.
Ale jestli je rozsah třeba 150 V, tak abych zjistil jeden dílek, musím dělit počtem všech dílků na stupnici.
Já u čísla 150 vidím kalibrační tečku. A dál už není žádné číslo. Takže bych použil 150.
A tady taky nikde nevidím rozsah 155 (ani jeho násobek).

↑ mák:
Je to možné, přít se nebudu.
Někde jsem teď našel, že by se mohlo jednat o stupnici s vyznačeným rozsahem a prodlouženou stupnicí, ale co to znamená nevím. Z praktického hlediska by bylo samozřejmě lepší jen 150 dílků. Jinde jsem zase našel, že rozsah stupnice je od 0 do posledního dílku vyznačeného na stupnici. Takže tak:-(