Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
budu mít zkoušku ze statistiky a pořád v tom nějak tápu. Mohl by mi někdo vysvětlit kdy použiji t-test jednovýběrový , dvouvýběrový a kdy párový? Dále mi ještě není jasné kdy použiji test znaménkový. Za odpovědi děkuji.
T-test jednovýběrový použiješ většinou když máš daný jenom jeden náhodný výběr, přičemž neznáš
tzn. Máš jenom data z náhodného výběru ze kterých vypočítáš výběrový průměr 
T-test dvouvýběrový použiješ když máš dvě měření a třeba testuješ zda li existuje statistický rozdíl mezi naměřenými váhami u zvířat při potravě A a B. Ovšem musí být splněna podmínka rovnosti rozptylu. TU správně by si měl(a) otestovat pomocí F-testu. Pokud se nepotvrdí rovnost rozptylu, použiješ třeba jeden s přibližných t-testů(Aspin Welchův)
Párový test použiješ většinou když jsou dvě měření na sobě závislá. Třeba testuješ zda li ovlivní nějaký druh léku tlak v těle. Máš tedy data tlaků před podáním léku a po podání. U dvouvýběrového t-testu je většinou otázka, zda li existuje statistický rozdíl(Střední hodnoty jsou stejné respektive různé) u párového testu je většinou otázka zda nějaký zásah ovlivnil něco. Snad mi rozumíš
Znaménkový test je obdobou párového testu. Nemyslím si, že bude chyba když místo párového použiješ znaménkový. To samé platí třeba pro Wilcoxonův dvouvýběrový test i pro asymptotické verze. Kolikrát jsem se setkal s příklady, že Znaménkový vyšel opačně než Wilcoxonův a při tom by to mělo být správně... Snad někdo bude vědět. . .