Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny
Bohužel jsem vymyslel příklad, u kterého mám hypotézu, jaké by mohlo být řešení, ale nejsem schopný dokázat určité tvrzení. Ten příklad není moc zajímavý, dám ho sem proto, aby bylo jasné, kde jsem se k mé otázce dostal. takže příklad: Nejprve počet kladných dělitelů čísla
značme
. Dále definujme funkci
jako y-tý nejvyšší dělitel čísla
pro
a pro
definujme
.
Pak určete hodnotu součtu:
takže, pro prvních pár hodnot jsem si všiml, že
pro každé
, ale nejsem to schopný zatím dokázat, jen se mi to zdá, že by to tak mohlo i být. Jestliže to tak je, pak je příklad docela lehký, jestliže ne, pak nevím, jestli je vůbec řešitelný.
Takže jestli se někdo podívá na tento příklad, může zkusit rozhodnout jestli opravdu pro každé
je
. Byl bych hrozně rád, kdybych viděl jak se podobné důkazy dělají, díky
Zdravím,
ano, tak by byla úloha hodně jednoduchá, ale ona se zdá, že bude spíš hodně složitá. Už hned při k=6 , tedy k^2=36, je f(36)=9 . Myslím, že se nechá selsky předpokládat, že takové nepravidelnosti proti tvému předpokladu budou asi s rychlím růstem k^2 stále četnější, ale já osobně se v tom dosti plácám a pravděpodobně nic nevyřeším, jen jsem ti chtěl ušetřit čas s dokazováním 
↑ TomF:
Díky za upozornění na případ
. Toto číslo jsem ještě zkoušel ale zapomněl jsem ho umocnit, zkoušel sem tedy
a ne
. No, nakonec Kondr ukázal že pro
tvrzení platí pro všechna čísla.
Mimochodem, myslím si, že si byl letos na ŠMF je to pravda? Jestli ano, pak jsme se tam potkali.
↑ Kondr:
Díky za pěkné řešení. Mrzí mě, že jsem na toto nepřišel sám, ale třeba když někdy uvidím podobný příklad, tak si vzpomenu na tento.
Takže abych úlohu uzavřel, hodnota součtu
je pro
rovna
. Pro
je rovna