Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi někdo prosím poradit postup u tohoto příkladu?
Vyšetřete množinu středů všech kružnic, které se dotýkají dané kružnice k(S,5 cm) a procházejí bodem M, pro který platí
.
Logicky z obrázku jsem si to odvodila, ale nevím jak zapsat postup.
Děkuji za pomoc :)
Výsledek je elipsa
Ahoj ↑ mark72:,
Co si presne odvodila.
Mozes nam dat aj obrazok?
Napr geogebgra je na to uzitocna.
Nakreslila jsem si kružnici s bodem M a do náčrtku jsem si zakreslila pár kružnic které splňují dané vlastnosti a došlo mi že by to mohla být elipsa. Myslím ale, že by se to mělo odvodit nějakou rovnicí ale vůbec nevím jak↑ vanok:
Vzorce sa daju najst, ak das kruznicu k do ortogonalneho suradnicoveho systemu, tak ze jej stred S jeho pociatok: cize S(0;0)
M ma potom suradnice M(3;0)
Hocijaky bod A na kruznici ma suradnice A(5cos(t); 5sin(t)) ( t je miera uhlu MSA )
Vseobecny hladany stred je potom spolocny bod priamky (SA) a osy usecky [MA].
To sa da vyjadrit po vypoctoch, ale neviem ci sa ti to bude zdat dost jednoduche.
↑ mark72:
Snad půjde určit geometrické místo s využitím nákresu bez "tvrdšího" počítání:
- zavedeme souřadný systém, jaký uvedl kolega ↑ vanok:, tj. střed zadané kružnice k je počátkem souřadného systému, tj. S má souřadnice S(0,0),
- osa x prochází bodem M, tj. bod M má souřadnice S(0,3),
- bod dotyku obou kružnic označíme T
- obecný bod hledaného geometrického místa má souřadnice x, y - např. N(x,y)
- bod N(x,y) leží na spojnici bodu T a bodu S (na společné normále dotýkajících se kružnic v bodě T).
Z názoru vyplývá rovnost délky úseček NT = NE, odtud ihned plyne, že součet vzdáleností SN + NT = 5 = SN + NE
Podmínka SN + NE = 5 znamená, že hledaná množina středů kružnic je geometrickým místem bodu N(x, y), které mají od dvou daných bodů S(0,0) a E(3,0) konstatní součet vzdáleností, rovný 5. Čili jde o elipsu, která
- má ohniska v bodech S, E,
- střed elipsy je v půlícím bodě úsečky SE, tj. (1.5;0),
- délka hlavní poloosy a = 5/2, excentricita e = 1,5,
- délka vedlejší poloosy b = 
- má rovnici 
Pokud jsem se nespletl či neudělal překlep.
Ahoj ↑ Jj:,
Tvoje geometricke riesenie je zaujimave, a dobre si vyuzil, rovnoramenost trojuholnika SNE
Inac tvoj bod T je to iste co A v mojom prispevku.