Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
už kdysi jsem viděl dokument s neobyčejnými lidmi trpící savant syndromem a teď jsem na několika webech s videi narazil na video jednoho týpka z dokumentu, který právě trpí tímto syndromem. Lidi s tímto "darem" jsou většinou autisté, nedokáží se obléct nebo nedokáží stanovit míru společenského chování.(Rain Man). Poté jsou tu lidé co mají tento syndrom a jsou téměř v pořádku. Jedním z nich je Rudiger Gamm, Němec co zpaměti násobí čísla, myslím že i zvládne trojciferné umocňování. Taky drží světový rekord v počtu vyslovených čísel pí zpaměti. Rekord je myslím 25 000 číslic a říct mu všechny vkuse mu trvalo přes 5 hod.
Co říkáte na něj? Opravdu to počítá nebo se mu to prostě zobrazí? Na jedné přednášce říkal, že to musí trénovat, taky učil lidi násobit zpaměti dvě dvojciferná čísla, ale dále se nedostal :-)
Tady je jedno z mnoha videí na internetu:
http://www.youtube.com/watch?v=pFRmqxohNwo
Ahoj
Docela se touto tématikou zabývám a můžu ti říct všechny podrobnosti.
Četl jsem o něm že není autista, že žije i „normálním“ životem, a tyhle schopnosti jsou zásluhou genetiky (zdědil je). Plně se u něj začaly ty schopnosti projevovat teprve okolo jeho 20roku, tuším. Jeho maximum byla čtyřicátá mocnina dvojciferného čísla.
Jeden ze základních kamenů jeho počtů je že se naučil spoustu čísel zpaměti, například desetinné cifry pro spoustu čísel výrazu 1/n (u každého takového čísla nastává po n-1 perioda)
On má tedy k tomuhle predispozice, ale spoustu věcí se může naučit i normální člověk :) například efektivní metody pro součet trojciferných čísel, pro dělení, násobení atd. .. Na tohle doporučuju knížku Secrets of mental math od Arthura Benjamina.
↑ Creatives:
Hej, počul som o ňom už dávno...no nie je sám...
Existuje súťaž "Mental Calculation World Cup"...podľa wiki sa v 2008 tiež zúčastnil a skončil na 5. mieste.
Môžeš sem hodiť zdroj odkiaľ máš ten jeho rekord? :)
↑ hradecek:
Tak s tím rekordem to beru zpět. Jak jsem to hledal v googlu tak v rychlém popisku bylo jeho jméno a ten rekord. Ovšem jsem odkaz nerozkliknul a nedozvěděl jsem se, že se jedná o dva články s jinými lidmi -.- každopádně je to borec a co jsem koukal na něj na Mental Calculator v roce 2008 tak oproti dnešku udělal obrovský pokrok a čísla umocňuje téměř zfleku.
↑ Aktivní:
2 dvojciferná čísla za 2 měsíce? Jak dlouho ti trvá výpočet?
Z dnešního průzkumu kdy jsem si vylosoval náhodných 20 dvojic dvojciferných čísel a násobil jsem je (všechno zpaměti, na papír jsem psal jen výsledky):
Všechny jsem spočítal za 6 minut 47 sekund, což dělá zhruba 20,4s na jeden příklad. V 20% jsem měl jednu chybku, což považuju za pěkně mizernej výkon a dal bych si tak 3-.
↑ Aktivní:
mne by docela zajimala tvá motivace, proč ses do toho pustil?
↑ JohnPeca18:
Mě baví zpaměti počítat. A chtěl jsem si zjistit jak na tom jsem :)