Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 01. 2009 20:51

stac1
Reputace:   

parametrické vyjádření roviny

poradil by mi někdo prosím s tímto zadáním: mám rovinu danou dvěma vektory u a v a bodem A + mám spočtený normálový vektor, jak zjistím další rovinu, která bude s předešlou rovinou rovnoběžná a jejich vzdálenost bude rovna 1

#2 06. 01. 2009 21:20

nasivin
Reputace:   

Re: parametrické vyjádření roviny

No tak rovnobezna bude rovina s rovinou jen tehdy, kdyz budou mit stejne nebo presne opacne normalove vektory (budou mit stejny smer). No a tu vzdalenost 1 bych resil tak, ze bych si udelal normalovy vektor = 1 a "zacatek" vektoru bych dal do bodu A a vypocital bych "konec" tohohle vektoru a tim bych ziskal bod A' no a pak ta rovnobezna rovina by byla A' s temi dvema vektory ze zadani.

omlouvam se za (ne)matematicke vysvetleni :)

#3 08. 01. 2009 20:52 — Editoval stac1 (09. 01. 2009 10:21)

stac1
Reputace:   

a co když mám to stejné zadání ( rovinu danou dvěma vektory u a v a bodem A + mám spočtený normálový vektor) akorát mám zjistit jinou rovinu, která má se zadanou rovinou společnou přímku p a bod A a odchylka těch rovin je 45 stupňů

#4 09. 01. 2009 16:49 — Editoval Rumburak1 (09. 01. 2009 16:50)

Rumburak1
Zelenáč
Reputace:   

↑ stac1:↑ stac1:

Imo svírají-li dvě roviny úhel 45 stupňů tak jejich normálové vektory svírají stejný úhel. Pozor však při výpočtu na to, že každá rovina má dva normálové vektory, které se liší v orientaci. Což se ovšem odbourá absolutní hodnotou v čitateli $cos\rho = \frac{\lfloor n1*n2\rfloor}{\lfloor \lfloor n1\rfloor\rfloor*\lfloor\lfloor n2\rfloor\rfloor}$    n1 a n2 jsou normálové vektory rovin

Zápatí