Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte mam pomerne tazku ulohu, neviem si s nou rady. Skusal som ist na to logicky ale zrejme moj obsah mozgu na toto stacit nebude.
Zostavte vyrokovu formulu z vyrokov a b c d taku, ze nadobuda hodnotu 1 len v pripade ze dva vyroky su pravdive a dva nepravdive.
Moj postup bol taky, ze som si napisal pravdivostnu tabulku so 16 riadkami a uvedomil som si ze by to mohlo byt vyjadrene mozno pomocou ekvivalencie ale ked urobim ekvivalenciu medzi vsetkymi styrmi vyrokmi tak dostanem vyrokovu formulu v ktora ma hodnotu 1 aj v pripadoch ked su vsetky styry vyroky pravdive a ked su vsetky styry vyroky nepravdive a to je zle. Poradte prosim, uz som vazne v koncoch.

pochopil som spravne, ze lubovolne 2 vyroky su pravdive a lubovolne 2 nepravdive? Napada ma proste vycet vsech moznosti pomocou (OR)
ma to byt vyrokova formula ktora nadobuda hodnotu 1 len v pripade ze dva vyroky su pravdive a dva nepravdive .. nesmie to byt formula ktora pri styroch nepravdivych alebo pri styroch pravdivych nadobuda hodnotu 1 a ta tvoja formula je dost dlha, si si isty ze to mas dobre alebo si to mam overit?

Jo over si to radsi, ale jsem si docela jisty kazda ta zavorka predstavuje jednu moznost, ktore 2 formule jsou nepravdive. napr. 1. zavorka
bude pravdiva, prave tehdy, kdyz
a
budou nepravdive a zaroven
a
budou pravdive.
2, zavorka bude pravdiva prave tehdy, kdyz
a
jsou pravdive a
a
jsou nepravdive. A tak dal. Cela formule bude pravdiva, kdyz alespon jedna zavorka bude pravdiva.
vykreslil som si pravdivostnu tabulku a naozaj to plati takze diki moc .. nie ze by som ti neveril ale vies lepsie je si to radsej overit, clovek sa moze mylit. Pocuj a mozem este taku otazku, ze aky narocny je podla teba tento priklad? Keby ti ho dajme tomu dal profak na vyske tak na stupnici od 1 do 10 (10 je najtahsia) by si tento priklad ohodnotil ako kolkatku?