Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím, poraďte mi. Hledal jsem odpověď tady: Systémy lineárních rovnic, ale stále mi to není moc jasné.
Najděte všechna řešení reálné soustavy v závislosti na parametru a ∈ R:
( -1 1 -1 a | 1 )
( 2 -2 3 -1 | 1 )
( 0 0 1 1 | 3 )
( 1 0 1 2 | 0 )
Nevím jak napsat jednu velkou závorku, tak jsem je dal na každý řádek. Ale je to normální matice s pravou stranou.
EDIT: Nejde mi ani tak o výsledek tohoto příkladu. Potřebuji si spíš ujasnit postup jak výsledku dosáhnout.

jednoduse receno, s parametrom pocitas jako kdyby to bylo cislo. Jenom si musis davat pozor kdyz delis vyrazem obsahujici a, tak jestli se ten vyraz nerovna nule, tehdy to osobitne spocitas, pro pripad 0 a jinak pocitas dal.
Ještě dodám, že tomu dělení parametrem se dá velmi často vyhnout. A to sice tím, že odečítáme a-násobky řádku. Protože odečíst 0-násobek je povoleno.
Ve výsledku se pak řešení může orzdělit na žádné řešení, 1 řešení, nekonečně mnoho řešení... Podle toho jakou matici získáš Gaussovou eliminací.
Stránky: 1