Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Omlouvám se, že to dávám do matematiky, ale potřebuji to rychle a mám dojem, že v jiných sekcích by si toho nikdo nevšiml a věřím, že mi budete umět poradit.
1. V klubu je bud David nebo Emil, nebo oba.
2. V klubu je bud Bedrich nebo Cyril, ale pouze 1 z nich.
3. Jeli v klubu Adam, je v nem i Bedrich.
4. Jeli v klubu Emil, jsou v nem i Adam a David.
5. David a Cyril jsou vsude spolecne (jsou tam oba nebo oba nejsou)
Vety prevedte na klauzule vyrokove logiky. Napr D znaci ze David je v klubu notD david neni v klubu.
Dokazte ze Adam v klubu neni.
----------------
1.Krok
----------------
1. D v E
2. (not B ^ C) v (B ^ not C)
3. A => B
4. E => (A ^ D)
5. D <=> C
-------------------
2.Krok
-------------------
1. D v E neprevadim
2. (not B ^ C) v (B ^ not C) prevedu na (B v C) ^ (not B v not C)
3. A => B prevedu na not A v B
4. E => (A ^ D) prevedu na (not E v A) ^ (not E v D)
5. D <=> C prevedu na (not D v C) ^ (not C v D)
Já úplně přesně nerozumím, proč s provádí ten druhý krok a vážně nestíhám. Akorát jsem vypozoroval, že se to asi musí převést do KNF, tzn jednotlivé klauzule mezi sebou ANDovány a uvnitř klauzulý termy ORovány.
NECHÁPU ale toto
"(not B ^ C) v (B ^ not C) prevedu na (B v C) ^ (not B v not C)"
Jaký zákon se na to použil? Když to celé zneguji, dostanu
(B v not C) ^ (not B v C), což je něco jiného než (B v C) ^ (not B v not C), tak jak se k tomu došlo?
Díky za brzkou reakci.
Použil jsi opakovaně distributivitu.
(~B & C) | (B & ~C)
distributivita disjunkce:
((~B & C) | B)) & ((~B & C) | ~C)
distributivita konjunkce (a dokonce 2x):
(~B | B) & (B | C) & (~B | ~C) & (C | ~C)
První a posední závorka představují tautologie, tedy je lze vypustit:
(B | C) & (~B | ~C)
(omlouvám se za značení, z technických důvodů pracovního PC je to pro mě podstatně snazší než to TeXat)
↑ Formol:
Na takové úlohy je podle mě nejlepší tabulka se všemi možnostmi, které mohou nastat - v tomto příoadě je jich 32:
Na první podmínku okamžitě vypadnou možnosti 25 - 32 (červeně). Na druhou možnosti modré, na třetí podmínku zelené, na čtvrtou žluté a na pátou růžové. Takže snadno dokážu víc: V klubu je David s Cyrilem a nikdo další :-)
↑ martisek:
Neřešil jsem celý problém, ale jen dotaz, kde tazatel nechápal technické provedení konkrétního kroku.
Samozřejmě souhlasím s tím, tabulka představuje postup s nejmenším rizikem chyby i dobrou pomůcku pro převod do normálních forem. Na druhou stranu jde o postup do značné míry mechanický a tak si myslím, že by měl být - podobně jako smyčce v Cimrmanově houslové škole - začátečníkům tak trochu utajen.