zdravím ako vy riešim túto limitu
dospel som len k tomu
=
to mi vychadza do nekonečna, ale
to bude i pri minuse i pri pluse
viem že je to zle.

Cau,
zaver je v poradku. Jen bych netvrdil, ze
,
pokud jsi chtel toto rict. Ono to je sice pravda, ale je potreba byt opatrny v argumentaci. Je totiz nekorektni limitu nejdriv jakoby pustit jen na kousek vyrazu a pak ji zase napsat pred cely vyraz.
Treba tady by bylo jasne, ze delame neco nekaleho, kdybychom tvrdili, ze
(protoze spravne ma limita vyjit e)
Z podobneho duvodu nemuzeme primocare tvrdit, ze
,
ale muzeme tvrdit, ze
↑ nejsem_tonda:
tu je vysledok a ma vyjsť 4, druha úloha posledný príklad. Neviem skade sa tam nabralo to dva a potom zmizlo.
http://www.priklady.eu/sk/Riesene-prikl … nosti.alej
a viem, že nie je dobré "uplatniť to kde smeruje n" po kuskoch. Stačilo napísať/povedať že zátvorka
má limitu jedna ak n smeruje do
a zároveň
má nevlastnú limitu
. Teda celkovo má táto zatvorka resp. exponent nevlastnú limitu
a teda aj celá postupnosť.
Všeko v jednom kroku.
PS.: a toto môžeme tvrdiť? ![kopírovat do textarea $4^{[\lim_{n\to-\infty }n^{2}]\cdot[\lim_{n\to-\infty } (1-\frac{5}{n}+\frac{6}{n^{2}})] }$](/mathtex/9f/9f50ec1f1bec576182c1f14fd7b27c6f.gif)

↑ miso16211:
Prvne k materialum, ktere pouzivas. Bohuzel je nejen nelze doporucit, ale skoro je potreba se jim vyhybat. Nevim presne, kolik chyb obsahuji, ale z uloh 5-8, na ktere jsem se podival, maji spravne vyresenou jen ulohu 6 (mozna proto, ze k ni pro jistotu napsali jen vysledek).
Neda mi to a napisu, v cem je problem:
5) Nejspis jen preklep, ale rozhodne neplati 
7) V prvni rovnosti v podstate tvrdi, ze
. Druha rovnost
obsahuje presne ten problem, o kterem se ted bavime. Rovnost sice plati, ale rozhodne ji nelze zduvodnit tak, ze ty "male cleny" nechame dojit k nule a potom limitu vratime pred cely vyraz.
8) Tam se v podstate tvrdi, ze
(pote, co si domyslime, kde mela byt ta divna dvojka), takze to je uplne blbost.
Zvaz sam, jestli takove materialy pouzivat dal. Jsou i rozumne materialy na stredoskolske limity. Potom lze kdyztak pouzit i VS materialy, napriklad v tomto se alespon nelze, ale lepsi prehled o povedenych materialech ma treba Jelena.
PS.: a toto môžeme tvrdiť?
Ano, to lze tvrdit. Abych byl presnejsi, tak bychom spravne meli zavest pocitani na rozsirenych realnych cislech. To jsou realna cisla spolu s
a
. Definuji se operace ve stylu
,
,
, a dalsi. Nektere operace jako napriklad
,
,
aj. zustavaji nedefinovane.
Potom se da exaktne ukazat, ze vety o limitach lze pouzit, pokud po jejich aplikaci dostaneme definovany vyraz. Ve tvem pripade dostavas vyraz typu
, coz je definovane jako
, takze je vse v poradku.