Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, lehce jsem se zasekl u jednoho příkladu z průběhů funkcí. Jedná se o
. Určil jsem def. obor, sudost lichost.
Funkci jsem snad spávně zderivoval na
. Zde klesání, stoupání lokální extrémy.
Jenže později k určení konkávnosti a konvexnosti popř inflexních bodů budu potřebovat druhou derivaci a právě bych potřeboval naznačit jak tuto složenou funkci zderivovat postupně, čemu dát přednost a tak dále. Konkrétní výpočet si potom udělám sám. Díky všem co se na to mrknou
↑ Rumburak1:
Zderivuj to jako podíl a dostaneš se, tuším, k tomu samému co ti napsal(a) jendula11 (to jen poznámka, aby věděl, kde zmizelo to minus před zlomkem a proč v čitateli zůstala pouze derivace součinu).
↑ Rumburak1:
Možná jsem se někde přepsal, tak zkus překontrolovat a pak dosadit do toho, co ti napsal(a) jendula11.
Ahoj, ano derivoval jsem to uplně stejně. Nakonec mi v čitateli celého zlomku vyšlo
.
Což jsem převedl na společného jmenovatele
a po spojení s původním jemnovatelem
což už odpovídá i výsledku. Takže jsem si někde přehodil znaménko nejspíš. To sou asi nejhorší chyby. Špatně opsané znaménko a špatně opsané zadání :). Ale díky moc za váš čas.
Stránky: 1