Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Určete výslednou tlakovou sílu vody na hráz údolní přehrady mající tvar lichoběžníka.Šířka hladiny je a=80m,spodní základna b=52m a výška hladiny nad dnem c=22m. Výsledek má být 146 MN. Bude se tady zřejmě integrovat.Děkuji tomu ,kdo mi tento příklad spošítá.Stenly.

↑ lukaszh:
Jen drobná poznámka - sílu bych označil F. S(h) je šířka nádrže v hloubce h? Tak mi to dává smysl.
↑ BrozekP:
Vzťah som našiel tu: http://www.math.sk/skripta2/node73.html

↑ lukaszh:
Aha, no tak jak je to na té stránce napsané, mi to připadá dost nešťastné. Podle mě tam pletou element plochy a plochu - jednou tam dh zahrnou do S(h) (v příkladu, tam S(h) značí element plochy v hloubce h) a jednou ne - v teorii, kde to je jako velikost plochy v určité hloubce. To mi ale přijde divné, protože pokud bude plocha svisle, tak velikost plochy v každé hloubce bude nula (průnik svislé plochy a plochy určené konstantní hloubkou je jednorozměrný objekt a jeho plocha je tedy nulová) a nula se vyintegruje zase na nulu, což je nesmysl, protože na svislou stěnu síla určitě působit bude.
Podle mě by se mělo integrovat přes plochu, na kterou síla má působit. Síla na tu plochu by pak vypadala následovně:
,
kde se integruje přes S plochu tělesa (stěny).
↑ BrozekP:
Mne je tiež srdcu bližší ten tvoj zápis...