Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 05. 2013 21:03 — Editoval Creatives (31. 05. 2013 21:14)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Průměrná cena akcií

Ahoj,
mám dotaz ohledně porovnání průměrných cen akcií. Investor investuje v pravidelných interval do jednoho druhu akcie. Čtvrtletně, půlročně a ročně po dobu 4,5 let a na konci všechno prodá. Pro všechny druhy investic má vytyčenou stejnou částku 90 000 Kč.
Tj. při čtvrtletní periodě investuje 5 000 Kč
půlroční - 10 000 Kč
ročně - 18 000 Kč

No a chci se zeptat zda li výsledné průměrné ceny můžu porovnávat když je různá výše investic? Jenom u čtvrtletní a půlroční se jedná o násobky. Takže to mě mate. Za jakých předpokladů vlastně můžu porovnávat průměrné ceny, stačí když bude u porovnávaných průměrných cenách, jenom prodejní kurz stejný ne? Pomocí průměrné ceny tedy zjistím zda li jsem vydělal víc nebo míň. Mělo by platit, čím menší průměrná cena, tím větší zisk.

#2 31. 05. 2013 22:03

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: Průměrná cena akcií

↑ Creatives:

Nevím, co znamená "porovnávat". Jako že je něco větší nebo menší? Pokud jde o zisk, pak při stejné průměrné ceně mohu mít větší či menší zisk (anebo taky ztrátu) podle toho, kolik akcií jsem za tu cenu nakoupil...

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 31. 05. 2013 22:07 — Editoval Creatives (01. 06. 2013 10:27)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Re: Průměrná cena akcií

↑ martisek:
No porovnat při různých period investování. při čtvrtletní mám třeba průměrnou cenu 750 , půlroční 742 a u roční 766. No a vyjdou mi výsledné zisky a jestli na základě těchto průměrných cenách můžu posoudit, že u půlroční jsem vydělal nejvíc, i když je jiná výše jednotlivých investic(ale celková stejná, 90 000 Kč). Bude to platit?

EDIT: Už vím kde je problém, špatně jsem totiž pochopil pojem průměrná cena. Má se to počítát jako celková investice(90 000 Kč) / Celkový počet nakoupených akcií.
Já to počítal jako aritmetický průměr z kurzů akcií při jednotlivých nákupech => nic neříkající hodnota :( ...tak to jsem zvědav jak to u obhajoby vysvětlím hehe

Zápatí