Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj kolegové, od oběda počítám slovní úlohu, která mi stále nevychází - správný výsledek by měl být 26,315 mil. dolarů a 36,46 let. Děkuji za pomoc při případném nálezu chyby ;-)
Zadání:
Stát předpokládá, že náklady na kompenzaci nezaměstnanosti až uplyne t let od současnosti budou mít úroveň
mil. dolarů ročně.
a) Vypočtěte celkové náklady na kompenzaci nezaměstnanosti za příštích 5 let
.
b) Jak dlouho od současnosti bude trvat, než tato suma dosáhne 200 milionů dolarů?
Mé řešení:
a)
mil. dolarů
b)

Ještě jednou díky
↑ tomasv:
No Tome,
teď jsem spočet to áčko a vychází mi to úplně stejně jako tobě, tzn. 28,4 mil. $.
Neni možný, že si splet něco v zadání?
Protože podle mě to máš dobře.
S tim béčkem jsem to udělal takhle:
Jestliže za 5 let budou náklady 28,4 mil. $, tak částky 200 mil. $ dosáhneš za 
Samozřejmě s tím předpokladem, že nám áčko vyšlo správně.
Zdar.

↑ smajdalf:
Ahoj, dík za výpočty, zadání je správné, kontroloval jsem ho snad 5x :-D
Špatný výsledek se bohužel občas objeví ve správných výsledcích v knížce - což je nevýhodné v tom, že člověk neví zda zrovna může knížce věřit nebo ne v daném případě :-)
Tak snad to bude tak, jak jsme spočítali.
↑ tomasv:
Jo to se stává, ani knížka není dokonalá, já mám třeba skripta ještě po mamce (je to sbírka příkladů) někdy ze 70. let
a teďka jsem odsud používal příklady do bakalářky...
byla tam jedna chyba za druhou.
EDIT:
No teďka po ránu mi to myslí víc (doufám).
V tom béčku jsem ti našel chybku, konkrétně 3. řádek od zdola:
tohle teď ale ještě logaritmovat nemůžeš,
nejdřív to musíš upravit tak, aby na levo i napravo byl jeden člen (nesmí tam být ani součet/rozdíl ani násobení/dělení).
Takže takto:

a teď teprve můžeš logaritmovat:

Což je taky trochu jinde než uvádí výsledky (nebo já v předchozím příspěvku ;-)), ale podle mě by to takto
mělo být správně.
Jako zkoušku můžeš jednoduše udělat:
a spočítat. Mělo by vyjít těch 200 mil. $
Zdravím vás, tato úloha zde před časem byla a zkoumala jsem nejvíce pravděpodobné zadání k výsledku:-)
Při zadání z posledního příspěvku dostanete 25,315 (kontrola) a 36,46 (kontrola). Jinak v postupu bych problém neviděla, navíc je schválen kolegou Stývem. Ale za 3 roky už by opravit mohli, že prosíme, kdo si to má za další 3 pamatovat :-)