Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ hans66:
Ukážu u prvního. Je tam b-a=b+(-a). Teď trochu představivosti. Mínus a je vektor opačný k a. Když si tedy představíš vedle vlevo falší kvádr, tak by tam byly body ADC´B´
A b-a by jsme se dostaly do bodu C´. No a spojnice AC´je stejný vektor jak BD

↑ hans66:
OK. Když takových příkladů natrénuješ více, tak to půjde bez kreslení. Uvědom si, že si ty vektory můžeš libovolně posouvat a měnit pořadí. Tak třeba ten poslední bych nejdříve sečetl b+c - ale v pravé stěně b=BC, c=CG, dostanu se tedy do bodu G, pak je mínus a=GH, takže počáteční bod byl B, koncový je H a výsledek tedy BH.
↑ marnes:
Děkuji ješte bych vás chtel poprosim o zkotrolovani jednoho obrazce
Máte pravdu bude to chtit trosku potrenovat, ale tenhle mi dal vice zabrat, spís se v tom pak spatne orientuju.
vyslo mi to:
b-a=BC
b-c=BD
a-b=CB
a/2 + c/2=DS
a/2 - c/2=AS
děkuji za kontrolu

↑ hans66:
dle mého
b-a=BC..................špatně............b-a= CB
b-c=BD..................špatně............b-c=DB
a-b=CB..................špatně............a-b=BC
a/2 + c/2=DS.........špatně............a/2 + c/2=AS
a/2 - c/2=AS..........špatně............a/2 - c/2=DS
↑ hans66: jěšte bych vas chtel poprosim o radu s timto prikladem, vektory bohuzel nejsou moje radostna kapitola
Jak na to? Napadlo me podle vztahu :![kopírovat do textarea $[a]\cdot [b]\cdot sin\alpha $](/mathtex/ce/ce214abc0ee50e82ac756a8e7d512041.gif)
ale nejak se nemohu dopidit ze by mi to vychazelo

↑ hans66:
Tady si taky nejsem úplně jist, ale řekl bych, že postupuješ správně
Já bych odpověděl, že špatně je 4 a to z důvodu toho, že vektorový součin vektorů, které leží v jedné přímce je roven nule ( plyne i z toho vzorce - sin 180 =0) a na obrázku je výsledný vektor o velikost 6