Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
potřeboval bych poradit, jak spočítám křivkový integrál
(Jelena: oprava zadání), kde k je obecně zadaná elipsa 
K výpočtu jsem použil parametrizaci:
a
... z toho jsem se dostal k
podle vzorce
ale nemůžu to dopočítat, ani wolfram mi nepomohl :(
Díky za pomoc
Zdravím,
pod první odmocninou má být násobení (ne součet), potom lze vytknout (bez problémů se znaménkem na 1. kvadrantu). Pod druhou odmocninou zkus úpravu:
a po roznásobení použit substituci za celý výraz pod odmocninou. Podařilo se? Děkuji.
↑ JoskaKomza:
děkuji, zadání v prvním příspěvku jsem opravila, ale to je opravdu horší (zkusila jsem vzorec pro převody na dvojnásobný úhel, nebo upravit dle stejného doporučení, jak výš, ale nevidím to úspěšně).
Snad ještě zkus univerzální goniometrickou substituci a krokově s MAW. Pokud se podaří, tak dej vědět. Určitě zadání v pořádku? Ostatní integrály (před a po tomto) jsou bez problému? Je možné odkaz na sbírku nebo scan zadání (případně výsledek)?

↑ jelena:
Ano, zadání je v pořádku... měli jsme ho v zápočtovém testu MA4 a pokud se nemýlím, tak je ze sbírky Demidoviče nb nějak tak :/
↑ JoskaKomza:
zkusím se podívat do sbírek Demidoviče (minimálně jsou 2 různé).
↑ JoskaKomza:
tak bohužel, nenašla jsem v žádném z mně dostupných Demidovičů, ani v "Eliáš, Horvath, Kajan". Třeba někdo z kolegů bude mít jiný pohled na zadání, děkuji.

↑ jelena:
tak já v úterý jedu na opravu, tak se ho na to zeptám a napíšu :) také děkuji

tak nakonec jsem se dozvěděl, že jsem nepotřeboval přesný výsledek, že prý stačil jako výsledek samotný integrál...
a prý tento integrál lze spočítat jedině pomocí error fcí...
↑ JoskaKomza:
děkuji, tedy za výsledek se bralo to, co jsi sestavil v ↑ příspěvku 1:? Tomu bych asi neřekla:
jak spočítám křivkový integrál
ale hlavně, že je ujasněno.
Stránky: 1