Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 05. 2013 00:05

RabID
Reputace:   

metodika

akym sposobom by ste stanovili v roztoku obsah volnej kyseliny, ktora je pritomna, aby zabranovala hydrolyze hlinitych iontov?

uvazoval som nad voltametriou/polarometriou... Ak by ste mali nejaky lepsi napad, podelte sa s nim :) Dakujem.

Zdravim

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 31. 05. 2013 10:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: metodika

Zdravím,

ještě jsem neuvažovala, jen pro upřesnění, v roztoku jsou zároveň kyselina a Al(3+) a hlavní poslání metody je stanovení Al, tedy obsah volné kyseliny je metoda pomocná (přípravna)?Děkuji.

#3 31. 05. 2013 10:33 — Editoval RabID (31. 05. 2013 11:01)

RabID
Reputace:   

↑ jelena: ano presne tak, uvazoval som aj o zmerani vodivosti tej kyseliny a potom o prepocitani mernej vodivosti, ktora je charakteristicka pre danu kyselinu. Cize konduktometriu i ked mi tam tu vodivost moze  aj nieco ine ovplyvnovat..

#4 31. 05. 2013 14:36

jelena
Jelena

↑ RabID:

to se mi moc nezdá, jelikož se navzájem budou ovlivňovat (přepočítání asi není vhodné, spíš nakalibrovat za stejných podmínek). Asi bych změřila celkovou vodivost a potom zkusit Al (3+) vysrážet  a opět změřit. Takovou úlohu jsi dostal jako dotaz, nebo jen tak uvažuješ?

#5 31. 05. 2013 21:06 — Editoval RabID (31. 05. 2013 21:11)

RabID
Reputace:   

↑ jelena: no cital som to v zkuskovych otazkach na analytike.. :). Ano prave to ze tie ionty A;3+ mi to tam budu ovplyvnovat... kebyze je to trosku lepsie formulovane, ci je to myslene ze to musim merat aj za pritomnosti Al3+ alebo ich mozem vyzrazat.. ale predpokladam ze ich budem musiet vyzrazat inak to nebudem vediet stanovit.

#6 31. 05. 2013 22:16

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Zdravím,
A já bych se na to vyprdl měřením vodivosti. To je strašná nuda. Obsah kyseliny-nešlo by to prostě pomocí hydroxidu na methyloranž? Alkalimetrie?

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#7 31. 05. 2013 22:39

jelena
Jelena

↑ RabID:

já bych řekla měřit za přítomnosti iontů Al(3+) (nebo kam s nimi?) potom ionty vysrážet a opět měřit. 

↑ houbar:

Zdravím,

musím uvažovat (ale neslibuji :-). Myslíš zneutralizovat volnou kyselinu? A neposune se potom rovnováha hydrolýzou? Máme příliš výskyt otázníků na m^2.

#8 31. 05. 2013 22:47

houbar
Moderátor

Jde o to, co je to za kyselinu...pokud HCl, zlom v titr.křivce by měl být patrný i v přítomnosti Al3+ iontů, ty by měly hydrolysovat až při mírně zásaditém pH...tudíž mi Al3+ ionty neovlivní spotřebu. Titroval bych na methyloranž s fční oblastí kolem 5, pro kontrolu do toho prdnout pH metr a vykreslit křivku...

#9 01. 06. 2013 12:20

RabID
Reputace:   

Urcite mas pravdu aj v tomto, na kolko som si toto vyhladal este z minulych labakov ale skor by som bol za vyriesenie nejakou elektrochemickou metodou.

#10 01. 06. 2013 13:03

houbar
Moderátor

Pokud chcete ten hliník:
Možná ještě zkusit vysrážet to organikou a zvážit (strana 81, souhrn strana 120).
Nebo chelatometricky zpětně (strana 91, příklad na straně 94).
Nebo převést a hydroxid a vyžíhat. (strana 117)
Nebo jako fosforečnan. (strana 119)
Analytická chemie I.

#11 01. 06. 2013 13:17

jelena
Jelena

↑ RabID:

elektrochemicky bych mělo obavy, že směs je složena z volné (pomocné kyseliny) a výsledku hydrolýzy AlCl3 (předpokládám v našem modelu), tedy v součtu nemáme selektivně čisto.

na kolko som si toto vyhladal este z minulych labakov

co tam tedy píšou?

↑ houbar:

děkuji za odkaz, pěkný. Já jsem si představovala něco takového, jak u kolegů. V každém případě hliník vysrážet, souhlas?

#12 01. 06. 2013 13:25

houbar
Moderátor

Pokud chcem zjistit hliník, tak vysrážet, zfiltrovat na předem zvážené fritě a zvážit. Pokud chceme kyselinu, tak bych se s tím hliníkem neprděl a použil postup viz výše. Můžu zkusit prakticky...

#13 01. 06. 2013 17:05

RabID
Reputace:   

no my sme to vyzrazali, kde sme pouzili aluminon, a taktiez sa to ptm titrovalo. Dakujem za nazory :)

#14 01. 06. 2013 22:02

jelena
Jelena

↑ houbar:

můžeš cokoliv, jen, prosím, ve slovním projevu ber ohled, že jsem absolvovala tady to se slovem fine v nazvu a navazující na Vyšší dívčí kurzy no atd. - monitor se sklopeným zrakem se čte nepohodlně  :-)

↑ RabID:

také děkuji - skoro vypadá, že jsi nás zkoušel zviklat a obrátit z cesty "vysrážet", ale my jsme se nenechali. Označím za vyřešené.

#15 01. 06. 2013 23:42

houbar
Moderátor

↑ jelena:
Chtěl jsem napsat vys-al, ale pak jsem se umírnil 0:-)

Zápatí