Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

skusil bych pocitat opacny jev: existuje vagon, do ktereho nikdo nenastoupi

Hm, tak asi takhle jak jsem myslel to jednoduse nepujde, kdyz tak se podivej sem
http://math.stackexchange.com/questions … ty-problem
Maji tam ten stejny problem.
↑ JohnPeca18:
Díky za odkaz, snažím se v tom vyznat, ale ten výpočet je opravdu celkem komplikovanej ..
Měl bych ale ještě jeden dotaz:
Jaká je pravděpodobnost, že do prvního a druhého vagónu nastoupili do každého z nich právě 3 cestující??
↑ Creatives:
No takhle .. mám to v rámci školy, ale znalosti z teorie pravděpodobnosti k tomu zjevně nemám. Prostě se tak trochu hrabu v něčem, o čem zatím dost nevím.
Mrknu na ty schémata, o kterých píšeš a uvidím .. nějaká definice bude určitě průhlednější, než ten odkaz výše.
Díky

no, ten vypocet s tema Stirlingovyma cislama, jsem taky nelustil, ale podle toho druheho prispevku to jde udelat, tak, ze si vezmem vsechny moznosti, jak jse 11 lidi rozdeli do 6 vagonu. To jsou kombinace s opakovanim, coz vychadza na
.
Moznosti, ked v kazdom vagone je aspon jeden clovek, urobime tak, ze jednoducho odpocitame 6 ludi, polozime kazdeho do jedneho vagona a pocitame moznosti ako rozdelit zvysnych 5 ludi do 6 vagonov. To je 
Celkova pravdepodobnost je teda 
Edit: tohle fungovat nebude asi na to treba nejaky trik z teorie.
S tema 3 cestujicima v 1. a 2. vagonu rekl bych, ze je
moznosti ako vybrat tech 6 lidi do prvnich dvou vagonu a je
moznosti jak je rozdelit po 3 do 1. a 2. vagonu. Teda dokopy bych to videl na 
Ale popravde nejsem si timhle tolik jisty, kdyz tak se na to nekdo podivejte.