Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 06. 2013 17:57

Mythic
Reputace:   

úplné párování nekonečného grafu

Mám graf G = (A ∪ B, E), kde A = {0, 1, 2, . . . }, B = {1, 2, . . . } a hrany jsou E = { { k , k } | k ≥ 1 } ∪ { { 0 , k } | k ≥ 1 } . Proč tento graf nemá úplné párování? v takovémto grafu jsou podle mě spojeny všechny body z A s dohromady všemi vrcholy z B. Tudíž by jej podle mě měl mít ne?

#2 01. 06. 2013 20:02

check_drummer
Reputace:   105 

Re: úplné párování nekonečného grafu

↑ Mythic:
Ahoj, nejsou spojeny všechyn se všemi - hrana je jen (k,k) (pro stejné k). Možná by bylo dobré zodpovědět, zda jsou A a B disjunktní nebo ne. Mně z toho zápisu připadá, že ne - pak by ale hrany E tvořily smyčky, a ty jsou mám pocit u klasické definice grafu zakázány.
Budeme předpokládat, že jsou A,B disjunktní. Pokud je to tak - pak 0 je součástí nějaké hrany h1:=(0,k0) nějakého párování a pak tedy neexistuje žádné x takové, že (k0,x) je hranou v tomto párování (jediná možnost je (k0,k0), ale k0 z B už je obsazeno hranou h).

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 01. 06. 2013 20:31

Mythic
Reputace:   

Teď sem moc nerozuměl. Ale možná mám mezeru v pojmech. Myslel sem, že úplné párování je takové, že každý vrchol z A je v nějakém páru s vrcholem z B a naopak. Jinak řečeno, žádný vrchol nezůstane samotný. Ale ty říkáš, že každý vrchol musí být propojený se všemi ostatními?

Jinak to párování mi tu vycházelo takhle nějak:
http://d.pr/i/w1fv

#4 01. 06. 2013 20:39

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ Mythic: jenže každej vrchol smí být jenom v jednom páru

#5 01. 06. 2013 21:08

check_drummer
Reputace:   105 

↑ Mythic:
To, že v grafu existují hrany (k,k) (pro všechna k) ale neznamená, že jsou všechny vrcholy spojené se všemi...

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí