Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den najde sen ěkdo ochotný , kdo mi pomůže s vypočítáním tohoto příkladu : B= a+u, je-li u= P-Q
A(1,3,4,1,5) , P ( 1,2,1,0) , Q( 0,1,2). Nevím so rady, když máš najednou 4 souřadnice . S výsledky mi to nevychází . DĚKUJI moc za pomoc
Počítá se to úplně stejně jako se třema nebo dvěma souřadnicema, po složkách.
u=P-Q=(1-0,2-1,1-2,0-?)=(1,1,-1,-?)
Chybí ti tam ale čtvrtá souřadnice u bodu Q a u bodu A ti jedno číslo přebývá, jestliže se teda bavíme o čtyřech souřadnicích.
Ahoj.
B = A + u = A + (P - Q) = A + P - Q ,
takže B = A + P - Q. Dále postupujeme obdobně jako v rovině (kde bod je určen dvěma souřadnicemi)
resp. jako v trojrozmětrném prostoru (kde bod je určen třemi souřadnicemi).
V zadání je ale problém s bodem Q, který má jen tři souřadnice místo čtyř.
↑ Rumburak:
no právě proto nevfím jak to vyřešit . :/ nemohl byste mi prosím napsat alespoň postup alespoň začátek prosím
↑ thriller:
no u toho Q jsou právě napsány jenom tři souřadnice.
a u toho A a P jsou 4 souřadnice.
↑ barca33:
Zdravím,
nejspíš máš překlep při opisu (nebo je to originál z učebnice - které?). Napiš, prosím, výsledky, pokusím(e) se sestavit zadání.
↑ barca33:
:-)
Jen v tomto zápisu vidím nepřesnosti:
B= a+u (má být velké A), je-li u= P-Q
A(1,3,4,1,5) - má 5 souřadnic,
P ( 1,2,1,0) - má 4 souřadnice,
Q( 0,1,2) - má 3 souřadnice.
Jsou jednotlivé souřadnice odděleny čárkou nebo středníkem?
Ještě jednou se podívej do knihy na zadání a umísti sem, prosím, výsledek z knihy. Samozřejmě i v knize může být překlep. Děkuji.

↑ barca33:
Nechci urazit, ale chtělo by to nejspíše brýle. Jednotlivé souřadnice jsou odděleny středníkem a čárka mezi číslicemi je desetinnou čárkou!! Jsou tam opravdu u všech jen tři souřadnice.

Jsme jenom lidi a nikdo není dokonalý
S tím plně souhlasím. Já ty brýle taky nosím, takže vlastní zkušenost. Já jen že jsi tvrdila, že z tvé strany o překlep nejde. Hlavně že se problém vyřešil.
Prosím o pomoc :D nevím si rady..
1. Jsou dány vektory a = (2, -1, -1) b = (3,2,1), c = (1, -3, 2). Najděte souřadnice vektoru u, pro který platí: a . u = 2, b . u = 7, c . u = -1.
2. Je dán trojúhelník ABC. Středy stran AB, BC, CA označte po řadě písmeny K,L,M a těžiště trojůhelníka písmenem T. Najděte v každém z následujících případů číslo k tak, aby platilo: a) B - A = k(L - M).
↑ Spejrkaaa:
Zdravím,
založ si, prosím, vlastní téma a nepiš do cizích a označených za vyřešená viz pravidla. Děkuji.