Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 06. 2013 21:52

ajeto
Reputace:   

caratheodoryho veta

Dobrý večer,
nie je mi jasná jedna vec v dôkaze spomenutej vety:

Nech $X$ je vektorový priestor, $Y\subset X$ a $conv{Y}=\{\sum_{i=1}^{r}\alpha_i y_i \Big|\alpha_i>0,\sum_{i}\alpha_i=1,y_i\in Y\}$ je konvexný obal $Y$.
Potom pre každé $y\in conv{Y}$ existuje taký výber $x_0,x_1,x_2,\dots,x_n$ prvkov z $Y$, že vektory
$x_1-x_0,x_2-x_0,\dots,x_n-x_0$ sú lineárne nezávislé.

Čo mám k tomu dôkazu v poznámkach:

Vezmime $y\in conv{Y}$ a najmenšie také $m$, že $y=\alpha_0x_0+\dots+\alpha_m x_m\,,\, \alpha_i>0,\sum_{i}\alpha_i=1,x_i\in Y$.

Ak $x_1-x_0,x_2-x_0,\dots,x_m-x_0$ sú lin.závislé, potom existujú čísla $\lambda_i$ tak, že $\sum_{i=1}^m \lambda_i(x_i-x_0)=0$ a $\sum_{i}\lambda_i^2>0$.

Teda $y=\Big(\alpha_0+\varepsilon\sum_{i=1}^m\lambda_i\Big)x_0+\sum_{i=1}^m\Big( \alpha_i-\varepsilon\lambda_i\Big)x_i$  kde $\varepsilon > 0$.

Potiaľto ešte ok, ale dôkaz končí výrokom že
"pre dosť vysoké $\varepsilon$ dosiahneme, že aspoň jedno z čísel $\lambda_i$ sa vynuluje, čo je spor s minimálnosťou $m$."

Čo tam nevidím je to, že by sa niektoré z tých čísel malo vynulovať,
a nikde nie je spomenuté ani to, že by mali byť nenulové všetky,
tak mám z toho trochu chaos.

Vďaka za každú pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) ajeto)

#2 02. 06. 2013 22:12

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: caratheodoryho veta

1) to znění věty nebude úplně dobře - nějak tam nevidím souvislost mezi $y$ a těmi $x_i$. ta je vidět až v důkazu

2) řekl bych, že se nevynuluje $\lambda_i$, ale $\alpha_i-\varepsilon\lambda_i$ (tedy $x_i$ bylo nadbytečné a $m$ nebylo minimální)

#3 02. 06. 2013 22:35

ajeto
Reputace:   

Re: caratheodoryho veta

↑ Stýv:

jasne taká hlúposť

áno, malo tam byť "taký výber, že $y=\sum_{i=0}^m\alpha_i x_i$ ...

vďaka

Zápatí