↑ Jakub007:
A. binomické rozložení pravděpodonosti
B. hypergeometrické rozložení pravděpodobnosti
Ahoj ↑ Jakub007:,
ja som šla na to takto "polopatisticky": Z textu úlohy je zrejmé, že guličky vyťahujeme v istom poradí a nie naraz (hovorí sa o jednej vrátenej/nevrátenej guličke).
Výsledkom má byť 1 biela a 2 čierne, ro sa dá zrealizovať tromi spôsobmi, a to
bčč alebo čbč alebo ččb.
a) s vracaním guličiek
b) bez vracania guličiek
↑ Jakub007:
povedali sme si predsa, že guličky boli vyberané postupne, nie naraz... tada záleží na poradí... kombinácie sa hodia vtedy, keď na poradí nezáleží..
↑ Arabela:
čili variace? já ale pořád nevím jak to mám vypočítat pomocí vzorce
↑ Jakub007:
prečo chceš do toho nasilu montovať nejaké vzorce?
↑ Arabela:
protože vzorcem chápu lépe než nějakému logickému postupu, tak pokud to víš i přes vzorce mohl bych tě poprosit abys to napsala
↑ Jakub007:
toto sa nedá cez tie vzorce...
Tu sa len sleduje, ako sa mení situácia v počte jednotlivých guličiek po jednotlivých ťahoch...
Aká je pravdepodobnosť, že pri prvom ťahu vytiahnutá gulička bude biela? Zjavne 5/10=1/2. Aká je pravdepodobnosť, že pri druhom ťahu vytiahnutá gulička bude čierna? Ak sa prvá gulička vrátila, je tam opäť situácia ako na začiatku a je tam 5 čiernych ku 10 všetkým guličkám... Atď. ...
No a jediné, čo sa tam potom používa, je súčin pravdepodobností, ak ide o prienik javov (prvá gulička je taká a taká a súčasne druhá je taká a taká a súčasne tretia gulička je taká a taká), resp o zjednotenie javov (môže nastať situácia bčč alebo čbč alebo ččb)...

↑ Arabela:
da sa to aj cez vzorce, tak jak psal↑ Jj:
a) binomicke rozdelenie
mame
moznosti, ktere z tech 3 gulicek ktere vybereme budou cerne. Pravdepodobnost vyberu 1 bile a 2 cerny je 
a teda 
b)hypergeometricke rozdelenie, pocet vsetkych moznosti ako vybrat 3 kulicky z 10 je
pocet moznosti ako vybrat z 5 bilych 1 bilu je
z 5 cernych 2 cerne
celkova pravdepodobnost teda bude 
↑ JohnPeca18:
vďaka za doplnenie, snáď sa mu kolega jakub007 poteší.
Ja uprednostňujem logický prístup a kde sa dá, snažím sa špeciálnym vzorcom vyhnúť. Napokon, "Vaše" 
je to isté, ako "moje"
.
A čo sa týka prípadu b), ide naozaj o použitie kombinácií, keď si uvedomíme, že je úplne jedno, v akom poradí loptičky ťaháme, a teda ťahať za sebou tri guličky bez vracania je to isté, ako vytiahnuť tri guličky "naraz" ...

↑ Arabela:
Ja mam taky rad logicky postup a nemam rad takovy to premysleni o variacich a kombinacich k-te tridy a ja nevim co :) Ale zrovna teď jsem docela intenzivne doučoval stredoškolskú matiku a mám pochopení pro to, že nekdo to má radši hezky schematicky a nejlip nejakou vypracovanou šablonu pro každý případ, takže jsem si tyhle veci doplnil .. :)