Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 06. 2013 23:23 — Editoval Senad (03. 06. 2013 23:24)

Senad
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Pohyb vozíků - hybnost

Zdravím, nevím si rady s tímto příkladem. Mohl by mi, prosím, někdo pomoci? :) Děkuji.

Po vodorovné rovině se pohybují dva vozíky bez tření, přičemž jeden z nich je vybaven zařízením, které může vozíky poutat a také od sebe odstrčit. Vozík č. 1 má m poloviční oproti vozíku č. 2. Nyní se vozíky pohybují přesně opačným směrem. Vozíky byly před vzájemným "odstrčením" v pohybu, jestliže

a) vozík č. 1 se pohybuje dvakrát rychleji než vozík č. 2
b) ...
c) vozík č. 1. se pohybuje např. rychlostí 16 m/s a vozík č. 2 rychlostí 8 m/s
d) vozík č. 1 se pohybuje poloviční rychlostí ve srovnání s vozíkem č. 2

Správně je za d) (dle klíče).

Můj dotaz také je, jak je myšlen výraz "pohybují se přesně opačným směrem". Předpokládám správně, že je tím myšleno že hybnosti obou vozíků jsou stejné (jen opačného směru)? (protože takové tvrzení mi přijde ne příliš jasné, mohlo by to třeba i znamenat, že rychlosti vozíků jsou stejné).

Protože pak by mi to vyšlo takto:

$\frac{1}{2}m v_{1}=mv_{2}$

a dále:

$\frac{1}{2} v_{1}=v_{2}$

Což by pak znamenalo, že vozík číslo 1 se pohybuje rychlostí dvojnásobnou. To se ale neshoduje s řešením.

• (téma jako vyřešené označil(a) Senad)

#2 04. 06. 2013 08:11

marnes

Re: Pohyb vozíků - hybnost

↑ Senad:
ano, s tvou úvahou a rozborem souhlasím a též jsem se u tohoto vyjádření zastavil.

Ale je tam, že se vozíky měly vzájemně odstrčit!!! a to nastane právě tehdy, když jsou ty hybnosti stejné. V jiných případech by tato situace nenastala.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 04. 06. 2013 21:12

Senad
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za odpověď, ale asi tomu pořád nerozumím. Pokud by se ty hybnosti rovnali, znamenalo by to, že možnost d) je špatně. Je to tak? :) Děkuji.

#4 04. 06. 2013 22:30

marnes

↑ Senad:

aby byly hybnosti stejné
$m_{1}v_{1}=m_{2}v_{2}$    $m_{1}=\frac{1}{2}m_{2}$

$\frac{1}{2}m_{2}v_{1}=m_{2}v_{2}$

$\frac{1}{2}v_{1}=v_{2}$

ano, tvé řešení je správné

Jo. A na začátku vás zdravím.

#5 04. 06. 2013 23:38

Senad
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji moc :) Jsem z toho celkem jelen, protože tohle je otázka z oficiálních testů na LF z roku 2010... A pak by to také znamenalo, že možnosti a) a c) jsou dobře (přičemž v testu může být pouze jedna správná odpověď).

No, ještě jednou děkuji :)

Zápatí