Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 06. 2013 00:55

OndraVesely
Škola: vysoká, 1. ročník
Pozice: student
Reputace:   

Výsledné pH roztoku

Ahoj, potřeboval bych pomoc s jedním příkladem který mi přijde divný (nejsem chemik, možná že chemikům to tak divné nepřijde). Zadání mého příkladu je:

K roztoku HNO3 byl přidán roztok KOH tak, že analytická koncentrace HNO3 činila 0,05 mol/l a analytická koncentrace KOH byla 0,02 mol/l. Jaké je pH výsledného roztoku?

Podle mne v zadání chybí objemy dílčích roztoků HNO3 a KOH. CHtěl bych pak použít vzorec c1V1=c2V2.
Nevím si s tím rady, prosím poraďte. Díky

#2 04. 06. 2013 11:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výsledné pH roztoku

Zdravím,

já bych tuto úlohu pochopila tak, že ve výsledku mám společný objem V, v tomto objemu V posuzujeme koncentraci HNO3 (n(HNO3)/V=c(HNO3)) a ve stejném objemu V posuzujeme koncentraci KOH (n(KOH)/V=c(KOH)). Jakoby o sobě nejdřív navzájem nevědí (v okamžiku analytické koncentrace), potom až reakce neutralizace.
Pokud to dáš do rovnosti, tak zjistíš poměr látkových množství v roztoku, přičemž víme, že pro neutralizaci má být poměr 1:1. Z přebytečné látky potom určíš výsledné pH v roztoku.

Je to tak srozumitelné? Děkuji.

#3 04. 06. 2013 12:37

OndraVesely
Škola: vysoká, 1. ročník
Pozice: student
Reputace:   

↑ jelena:je rozdíl mezi analytickou koncentrací KOH a normální koncentrací KOH? Tedy zdali pH=14+log(analyticka koncentrace)=14+log[OH-]?

#4 04. 06. 2013 21:20

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ OndraVesely:

Teď jsem moc nerozuměla. Ten pojem "analytická koncentrace" máte nějak speciálně zaveden? "Normální koncentrace" je definovaný pojem, v jakém smyslu ho zde používáš?

je rozdíl mezi analytickou koncentrací KOH a normální koncentrací KOH? Tedy zdali pH=14+log(analyticka koncentrace)=14+log[OH-]?

Tato otázka souvisí s úlohou, co diskutujeme?

----------------------
V úloze jsem si představovala, že dojdeš k poměru n(HNO3)/c(HNO3)=n(KOH)/c(KOH), po dosazení zadaných hodnot n(HNO3)/n(KOH)=0,05/0,02

teď můžeme uvažovat objem společného roztoku 1 litr, potom je zachován poměr látkových množství a je stejný jako poměr molárních koncentrací. Po reakci neutralizaci zreaguje 0,02 mol KOH a 0,02 mol HNO3, v litru roztoku zůstane 0,03 mol HNO3, tedy pH vypočteme z údaje, že zůstal nám roztok c=0,03 mol/l HNO3.

Zápatí