Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoc s jedním příkladem který mi přijde divný (nejsem chemik, možná že chemikům to tak divné nepřijde). Zadání mého příkladu je:
K roztoku HNO3 byl přidán roztok KOH tak, že analytická koncentrace HNO3 činila 0,05 mol/l a analytická koncentrace KOH byla 0,02 mol/l. Jaké je pH výsledného roztoku?
Podle mne v zadání chybí objemy dílčích roztoků HNO3 a KOH. CHtěl bych pak použít vzorec c1V1=c2V2.
Nevím si s tím rady, prosím poraďte. Díky
Zdravím,
já bych tuto úlohu pochopila tak, že ve výsledku mám společný objem V, v tomto objemu V posuzujeme koncentraci HNO3 (n(HNO3)/V=c(HNO3)) a ve stejném objemu V posuzujeme koncentraci KOH (n(KOH)/V=c(KOH)). Jakoby o sobě nejdřív navzájem nevědí (v okamžiku analytické koncentrace), potom až reakce neutralizace.
Pokud to dáš do rovnosti, tak zjistíš poměr látkových množství v roztoku, přičemž víme, že pro neutralizaci má být poměr 1:1. Z přebytečné látky potom určíš výsledné pH v roztoku.
Je to tak srozumitelné? Děkuji.
↑ jelena:je rozdíl mezi analytickou koncentrací KOH a normální koncentrací KOH? Tedy zdali pH=14+log(analyticka koncentrace)=14+log[OH-]?
↑ OndraVesely:
Teď jsem moc nerozuměla. Ten pojem "analytická koncentrace" máte nějak speciálně zaveden? "Normální koncentrace" je definovaný pojem, v jakém smyslu ho zde používáš?
je rozdíl mezi analytickou koncentrací KOH a normální koncentrací KOH? Tedy zdali pH=14+log(analyticka koncentrace)=14+log[OH-]?
Tato otázka souvisí s úlohou, co diskutujeme?
----------------------
V úloze jsem si představovala, že dojdeš k poměru n(HNO3)/c(HNO3)=n(KOH)/c(KOH), po dosazení zadaných hodnot n(HNO3)/n(KOH)=0,05/0,02
teď můžeme uvažovat objem společného roztoku 1 litr, potom je zachován poměr látkových množství a je stejný jako poměr molárních koncentrací. Po reakci neutralizaci zreaguje 0,02 mol KOH a 0,02 mol HNO3, v litru roztoku zůstane 0,03 mol HNO3, tedy pH vypočteme z údaje, že zůstal nám roztok c=0,03 mol/l HNO3.