Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2013 17:05

králskřítek
Zelenáč
Škola: Gymnázium Česká
Pozice: Student
Reputace:   

Odchylka přímky od roviny

Ahoj,
mohl bych vás poprosit o radu ?
Mám např nalézt odchylku přímky od roviny. AS$_{EG}$ V Rovině BDH.
Je na to nějaký postup ? Chápu, že mám nalézt nějaké těleso, trojuhelník, abych mohl být schopen vypočítat... nicméně můj hlavní problém je nalézt kolmý průmět... Je na to nějaký návod, nebo se to musí prostě vidět?
Děkuji

#2 06. 06. 2013 00:02

Arabela
Reputace:   181 
Web

Re: Odchylka přímky od roviny

Ahoj ↑ králskřítek:,
odchýlka priamky od roviny je definovaná ako odchýlka priamky od jej kolmého priemetu do danej roviny - preto je prirodzené počítať ju práve takto. Aby sme získali kolmý priemet priamky, potrebujeme nájsť kolmý priemet dvoch jej bodov. Toto nebýva ťažké - častokrát je jeden z bodov priamky aj bodom roviny, takže je totožný so svojím kolmým priemetom; a obvykle ani druhý bod, ktorý vieme kolmo premietnuť, nie je ťažko nájsť (napríklad kolmým priemetom bodu G do roviny ABC je bod C a pod. ). Správne píšeš, že pre výpočty sa obvykle využije vhodný útvar (nie teleso, ale rovinný útvar), najčastejšie trojuholník.
Iný spôsob, ako vypočítať odchýlku priamky od roviny, je vypočítať odchýlku danej priamky od priamky kolmej na danú rovinu, a následne vytvoriť doplnok získaného pomocného uhla do 90 stupňov. Tento spôsob sa často využíva v analytickej geometrii.

server.gphmi.sk/~domanyov

Zápatí