Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den,
pripravuji se na prijimacky a trochu jsem se zasekl na jednom prikladu:
Zadani zni: Jeden koren rovnice, je cislo x1 = 1. Urcete jeji druhy koren x2. Ono se nejspis ani nejedna o nejak slozity priklad, ale zkratka at jsem ho uz kdysi pocital, nemohu si vzpomenout, jak postupovat. Dekuju

staci pouzit vztahy
a 
z toho ze
mame 

A to dopocist substitucni metodou.
↑ JohnPeca18:
Super diky! :)
↑ Frankie33:
Promin, ja jsem nejak prehledl, ze si napsal substituci - to je normalne diskriminant? Jsem ted trochu zamotany v tom

pomoci vztahu korenu kvadraticke rovnice

jsme dostali soustavu dvou rovnic o dvou neznamich

Kterou budeme resit substitucni metodou a substitucni metodou mam na mysli, ze dosadis vyjadreni jedne nezname z jedne rovnice do druhe, v tomhle pripade, mas v druhe rovnici vyjadreno
a dosadis to do prvni.
Z ceho dostanes
Coz samo o sobe je kvadraticka rovnice, tu vyresis klasicky cez diskriminant a vysledky dosadis spetne aby si dostal
.
↑ Frankie33:

a dosadíš to do
, dostaneš

↑ JohnPeca18:
Jo takhle, mne to prave zmatlo, protoze jeden nas ucitel furt rikal Diskriminantu "substitucni metoda" Jeste jednou dik

Ahoj ↑ bejf:
tvar
som tiež vypočítal a teraz neviem ako mám z tohto vypočítať
.
Môžeš mi to ozrejmiť?? Díky
↑ Frankie33:
Priklad se pocita relativne slusne:
Po uprave, jsem dosel k X1 = -2 a X2 = 1, coz u obou pripadu dela 0, ve vysledku je vsak jeste i 3
x2 = 0 \vee x2 = 3

↑ The_Founder:
ziskas tak koreny 

To dosadis spetne do rovnice
Budes mit teda 2 reseni

Ahaaa už mi je to jasné :)
Díky za vysvetlenie
↑ JohnPeca18:
Me uz fakt hrabe :D Diky moc chlape!
Stránky: 1