Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Otázka zní: Jaky odpor má DVOUVODIČOVÉ vedení dlouhé 10 m zhotovené z hliníkového drátu o průřezu 4mm^2.
Odpor jednoho drátu
a když je to dvouvodič, měl by přeci být odpor 2 krát menší(?), takže
. Ale oni mají ve výsledcích
, což je 2R a ne R:2. Můžete mi poradit?
↑ kryštof:
Zdravím,
dvouvodič má dvojnásobnou délku oproti údaji v zadání (vedení dlouhé 10 m má délku vodiče 20m). Tedy vzorec je
. Mám dojem, že v učebnicích fyziky jsem toto neviděla, jen ve sbírce od Blahovce "Sbírka úloh ze základu elektrotechniky" (ale kouknu do Svobody "Přehled SŠ fyziky"). V pořádku? Děkuji.
↑ kryštof:
ne, dvouvodičem se rozumí, že vytvoříme uzavřený obvod (jako, že jedna délka l je ke spotřebiči a druhá délka l je zpět) Není to, jak bys počítal odpor vodiče na úseku l a dvojnásobném průřezu.
Zde je vidět (i s vyznačením délky na schématu), ale slíbila jsem ještě kouknout do učebnic, jestli vůbec učebnice SŠ tento pojem upřesňuje (edit: bohužel, nebylo v učebnicích fyziky Svoboda "Přehled SŠ fyziky" a Kružik "Sbírka příkladů").