Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2013 18:41

malaikat
Zelenáč
Reputace:   

Trojúhelník - konstrukce

Lze a pokud ano jak sestrojit trojúhelník ABC: strana c= 7,6 cm, tc= 3,2 cm, va= 6 cm. Začala jsem stranou c, našla si střed a udělala Thaletovu kružnici, z bodu A jsem udělala kružnici o poloměru 6 cm a když chci nanést těžnici tak se mi to sice protne, ale výška pak není kolmá na stranu a. Má tedy řešení nebo ne? Moc děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 05. 06. 2013 20:29

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Trojúhelník - konstrukce

Zdravím,

Začala jsem stranou c, našla si střed a udělala Thaletovu kružnici, z bodu A jsem udělala kružnici o poloměru 6 cm

To je dobře, tak vznikl bod V, který je pátou výšky v_a a náleží straně BC, ovšem celou stranu zatím nemáš, jen polopřímku BV (pokračuje ještě za V). Teď ze středu strany c sestrojíš kružnici s poloměrem t_c a průsečík s polopřímkou BV dává bod C.

Zda dle rozměru jde sestrojit, to jsem nekontrolovala. Ono klidně může být, že trojúhelník vyjde s tupým úhlem u vrcholu C a výška je potom mimo trojúhelník. Ještě se ozvi, zda se podařilo dokončit a také se podívej na sbírku, kterou sestavila Janča (děkuji), myslím, že taková úloha ve sbírce je.

#3 07. 06. 2013 16:54

malaikat
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: Děkuji, sestrojila jsem to, výšku mám mimo trojúhelník, úhel u C je skutečně tupý. Vůbec jsem netušila, že lze mít výšku mimo trojúhelník. Moc děkuji

#4 07. 06. 2013 18:29

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ malaikat:

není za co, dobře, že se podařilo. Ano, tupý úhel se tak vůči výšce zachová - že musí být mimo trojúhelník. Jen výška, která jde z vrcholu tupého úhlu na protější stranu je uvnitř trojúhelníku.

Zápatí