Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny,
potřebovala bych poradit s jedním malým problémem. Mám naprogramované Eratosthenovo síto v Maximě. Pokud však zadám jako horní hranici číslo větší než 100.000 nezobrazí se vůbec nic nebo hlaška: Výraz je příliš dlouhý pro zobrazení. Nevíte jak tomuto zabránit??
Předem děkuji za pomoc :)
↑ Arabela:↑ Arabela:
Děkuji mockrát za odpověď. Budu se tedy muset spokojit s tím, co mám :)
↑ Snay:
Mozna by se dalo nepouzit wxmaximu ale maximu.
A je mi divne, ze pri praci s cisly okolo 100 000 jsou problemy, protoze to je sest znaku.
Nesnazite se tisknout vsechno na jeden radek?
↑ kaja.marik:
Na výpis využívám příkazu makelist(b,b,1,N). Nevím jaký jiný příkaz použít, protože pak se využívá příkazu delete pro vymazání složených čísel.
Tak asi se nemusi tisknout cely ten seznam najdenou, ale jenom ulozit do nejake promenne a potom prochazet ten seznam a vypisovat kazdou polozku na samostatny radek.
Zdravím,
podle Wikipedie jsem sestavil tento kód:
Eratos(n):=block([i, j, L, m], m: ceiling(sqrt(n)), L: makelist(if oddp(i) then i else 0, i, 1, n), L[1]: 0, L[2]: 2, for i: 3 thru m step 2 do ( if is(L[i] # 0) then ( L[2*i]: 0, for j: 3*i thru n step 2*i do ( L[j]: 0 ) ) ), delete(0, L) )$ compile(Eratos);
Doba výpočtu je velmi závislá na velikosti .
Pro trvá výpočet 3 sekundy, pro již 35 sekund.
Pro větší jsem to raději nezkoumal.
Pro porovnání:
Prime_List(n):=block([i, L], L: makelist(if primep(i) then i else 0, i, 1, n), delete(0, L) )$ compile(Prime_List);
Tento kód pro zobrazení prvočísel do 100000 trvá pouze 0.3 sekundy, ale pracuje na jiném principu.
Pokud chceš řešit proč tvůj kód nefunguje jak má, měl by si jej sem umístit, jinak budeme jen hádat...
Stránky: 1