Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosim o pomoc s výpočtem matice 6X6. Vubec nevím jak by se to mohlo pocitat, koukal jsem tady na ruzne dalsi clanky a nepomohlo mi to :( . Puvodne jsem to resil pomoci upravy matice do gausovo tvaru. a pote jsem vysledek nasobeni hlavni diagonaly vydelil vysledkem vynasobeni vsech cisel kterymi jsem nasobil, jednotlive radky. Je mozne takove to reseni? Moc prosim o rozepsani vypoctu.
↑ Fajfi:
Rozepisovat to nebudu, ale tvůj postup možný je, a v tomto případě to bude možná i nejrychlejší. Jen je potřeba si dávat pozor kdy jsi nějaký řádek opravdu vynásobil, a kdy jsi jen od řádku odečetl nějaký násobek jiného řádku. To není to samé. Také pozor na prohazování řádků, to mění znaménko.
Pokud chceš poradit víc, tak buď pošli svůj postup, nebo počkej na někoho komu se to bude chtít psát. Já to nejsem.
↑ Fajfi:
třeba u páté upravy nemužeš v prvním sloupci pod 1kou 2ku, gausova eliminace spočívá v tom že se poslední řádku má být pouze jedno číslo. musíš dostat trojuhelnikový tvar. (snad to říkám dobře)
↑ Fajfi:
Nevím proč pořád opisuješ tu matici dokola, když jsi ve druhém kroku mohl upravit druhý, třetí i čtvrtý řádek. Ušetřil bys čas i papír. To ale chyba samozřejmě není.
Chyba je na druhém řádku výpočtu u prostředního členu předposledního řádku matice. Tam nemá být nula, jestli dobře vidím.
Jinak dál je postup jasný, přičetl bys k poslednímu řádku (-2)násobek druhého, atd.
Jinak zatím jsi determinant matice úpravami nezměnil.
↑ Dopikasan:
Vypocitat determinant, zpusobem jakym jsem to resil ja. Moc dik
↑ Creatives:
Diky moc za vysledek a byl by prosim i mozny postup? Nejak nevim jak se prokousat pres ty posledni radky a k tomu determinantu
↑ Fajfi:
http://www.matweb.cz/determinanty
http://www.math.chytrak.cz/math/matice/determinanty.php
toto by ti mělo pomoct a bude to asi jednoduší než aby ti to tu někdo vysvětloval.
↑ Fajfi:
Postup je tam, co jsem posílal výše. Rozklikni si Show step by step. Jinak poradit neumím -.- Pokud to ani z toho nepochopíš, musíš se znovu obrátit na kolegy, ale s konkrétním krokem, poněvadž je to opravdu na dlouho . . .
Uz to chapu, moc vam dekuju za ochotu :-) jeste se chci zeptat, na kalkulacce klasicke kalkulacce fx-991ES Plus se takto velka matice asi spocist neda co? ja jsem koukal a nabizi mi to max 3X3. Jen abych mel pri testu kontrolu moc dik :)
↑ Dopikasan:
Asi jsem guma :-D ale proste nechapu jak se prislo na tu 72 a ani na tu -1 a dalsi cisla kterymi nasobime matice co se v postupu nahore obevilo. Muze mi prosim jeste nekdo trpelivej objasnit? :) Ja jsem myslel ze tu 72 zjistime vynasobenim jadne diagonaly a odectenim nasobku druhe, ale to vysledek vyjde uplne jiny. Dik
Stránky: 1