Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mám problém s pochopením magnetické čočky. Na obrázku je cívka v pancéřování. Uprostřed je otvor v pancéřování, kde vzniká magnetické pole. Jsou tam znázorněny hladiny stejného magnetického potenciálu (v učebnici je ještě zdůrazněno, že se nejedná o siločary magnetického pole). Ze spodu přichází na čočku svazek elektronů a elektrony jsou vychylovány ke středu čočky. Ale jak si odůvodním, že ke směru čočky a ne od čočky, když neznám vektor magnetické indukce ? Závisí na tom, zda proud bude procházet cívkou směrem nahoru na obrázku a nebo dolů?
Zkoušla jsem použít Ampérovo pravidlo pravé ruky a Flemingovo pravidlo levé ruky, vycházelo mi to potom tak, že při průchodu proudu směrem dolů je paprsek elektronů vychylován od středu a při průchodu proudu směrem nahoru je soustřeďován do středu. Nevím, zda je to spravná řešení. V učebnici je totiž napsáno, že magnetická čočka se chová jako spojka a vůbec se zde nepíše o možnosti, že by to mohla být také rozptylka.
vycházelo mi to potom tak, že při průchodu proudu směrem dolů je paprsek elektronů vychylován od středu a při průchodu proudu směrem nahoru je soustřeďován do středu. Nevím, zda je to spravná řešení.
Já tomu sice moc nerozumím, ale podle mě to tak musí být. Směr Lorentzovy síly se totiž řídí pravidlem pravé ruky, tudíž opačný směr pohybu elektronů by měl znamenat, že ta síla bude působit opačným směrem.