Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim
Urcete hodnoty parametru tak, aby primka byla s rovinou
a) ruznobezna
b) lezela v rovine
c) rovnobezna a nelezela v rovine
Mohli byste mi prosim ukazat, jak na to? Nejak to v tom nevidim. Uz v a) nevim, co mam udelat, vim maximalne, ze smernice by nemely byt stejne..
Diky
Zdravím.
a) pokud má být přímka různoběžná s rovinou, vypadá to asi takto:
To znamená, že mají společný pouze jediný bod X.
A také to znamená, jak si říkal, že směrové vektory nesmí být lineárně závisle (tedy nesmí mít stejný směr).
Jinými slovy to znamená, že směrový vektor přímky a normálový vektor roviny nesmí být na sebe kolmé.
Pokud jsou dva vektory na sebe kolmé, pak jejich skalární součin je roven nule.
V našem případě tedy chceme, aby jeho hodnota byla různá od nuly.
Aspoň doufám, že tady nemelu blbiny :-D
Takže směrový vektor přímky je a normálový roviny .
Skalární součin je:
, jinak zapsáno .
Parametr dopočítáme tak, že parametrické rovnice přímky dosadíme do obecné rovnice roviny:
(1)
zvolíme t=0:
Tím jsme dostali bod přímky
Když ho dosadíme do rovnice roviny, vyjde 0=0, tedy tento bod zároveň leží jak na přímce p tak v rovině ρ.
Je tedy průsečíkem.
b) použiješ bod X a pak vektory a musí být na sebe kolmé (tedy skalární součin = 0). tedy a=10, b=-1.
Aspoň doufám, že jsem na to šel správně, kdyžtak mě někdo prosím opravte.
Docela jsem tomu porozumel, diky
Edit: vysledek pise, ze a
↑ cutrongxoay:
Jo sakra, máš pravdu, jsem se asi překoukl:
Tady mám chybu , ale má samozřejmě být (jsou to koeficienty v obecné rovnici roviny: )
Takže potom ten skalární součin bude:
Promiň, hloupá chyba ;-/
↑ cutrongxoay:
A co se týče toho , to by mě asi nenapadlo, ale vlastně je to celkem logické, když se podíváš na rovnici té přímky
nebo se taky dá přepsat takto:
kde
je bod určující přímku a je její směrový vektor (tedy udává její směr).
No a ten je přece nejdůležitější, když se jedná o vzájemnou polohu s jiným objektem.
Takže, když mají být různoběžné, tak jak název napovídá mají "běžet různými směry" a je jedno jaký bod na přímce si zvolím jako počáteční. To, že budou různoběžné závisí "jen" na vzájemné poloze směrového vektoru přímky a normálového vektoru roviny.
Tedy v našem případě může být (jakékoliv).
Pozn.: Jak se k tomuto výsledku dopracovat početně, nevím.
Ok, dekuji, taky by me mohlo napadnout, ze je chyba v tom normalovem vektoru, ale hlava nejak nemyslela.