Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte,
mám takýto príklad:
Náhodný vektor (X,Y) má diskrétne rovnomerné rozdelenie vo vrcholoch štvorca (-1,0), (0,-1), (0,1), (1,0). Rozhodnite, či sú X a Y nezávislé, nájdite marginálne rozdelenie vektora X a charakteristickú funkciu vektora (X,Y).
Problém je v tom, že som nikdy nepočula o diskrétnom rovnomernom rozdelení. Skúšala som aj googliť, našla som tento materiál. Tam je to popísané pre jednorozmernú náhodnú veličinu, kde je n možných výsledkov, ktoré sú rovnako pravdepodobné. A tam som sa zasekla, keď som sa pokúšala aplikovať to na môj príklad.
Budem vďačná za každú radu, prípadne aj link na študijný materiál.
a neni to len o tom, ze máš 4 vrcholy štvorca tak povedzme pre vrchol (-1,0)
a podobne pre vsetky ostatne vrcholy?
Edit, pozrel som sa na ten odkaz, a som presvedceny ze to tak bude, proste v diskretnom rovnomernom rozdeleni, mas pravdepodobnost pre vsetky javy rovnake, a tu ked mas 4 vrcholy stvorca, tak pravdepodobnost, ze nahodny vektor sa (X,Y) sa bude rovnat niektoremu vrcholu bude 1/4.
↑ JohnPeca18: To mi tiež napadlo, ale tak či tak neviem, čo s tým ďalej... ako určiť rozdelenie X. Keď som si zobrala iba x-ovú zložku bodov, vyšlo mi z toho niečo takéto:
Len neviem, či to k niečomu povedie.
Ja myslim, ze to rozdelenie pre X mas dobre.
edit: Len po pravde nevim co to je charakteristicka funkce, tak s tim asi neporadim.
↑ JohnPeca18: Charakteristickú funkciu potom dopočítam podľa vzorca pre diskrétne rozdelenie?
Čo sa týka nezávislosti, tak asi nebudú nezávislé, či? Lebo keď si ja poviem, že chcem napríklad, aby x=0, potom si už nemôžem vybrať hociktorý z tých bodov... y už nemôže byť nula, iba 1 alebo -1. Je táto úvaha dobrá?
↑ Blackflower:
Tak jak sem napsal, charakteristickou funkci neznam, ale pokud je na to vzorec, tak nevidim duvod, proc to tam nedosadit akorat tam bude asi misto
↑ JohnPeca18: Tú charakteristickú funkciu si ešte pozriem v poznámkach, lebo si nie som celkom istá, ako to funguje pri vektoroch, obzvlášť keď sa mi zdá, že jednotlivé veličiny nebudú nezávislé.
Ale asi nezávislé nebudú, lebo napríklad a
.
↑ Stýv: Asi máš pravdu, vďaka za postreh...
Stránky: 1