Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
vypíchnul bych hlavně tyto dva obory, protože jsem s nimi v kontaktu:
Finanční a pojistná matematika, velice perspektivní, absolventů málo, práce hodně.
Statistika, to samé.
↑ antaris:
Zkus se podívat sem a až to přečteš, klikni vlevo na témata prací. Některá jsou opravdu teoreticky zaměřená, u jiných je ale vidět těsná souvislost s praxí.
Matematika je samozřejmě důležitá v mnoha dalších oborech, ale ty ses chtěla bavit o školách kde vyloženě převažuje matematika.
Abych posloužil i svými zkušenostmi, tak poměrně dost (vzděláním) matematiků můžeš potkat i v biomedicínském výzkumu, zejména co se týče oblastí buněčné biologie, molekulární biologie a imunologie. Věda v těchto oblastech totiž postupuje od "poznávání základních kamínků" k sofistikovanější analýze vztahů (systémová biologie), k používání přístrojů, jejichž princip je při podrobnějším studiu stále méně samozřejný (konfokální mikroskop), k netriviálních analýze obrazových dat (kolokalizační analýza) nebo třeba k netriviálnímu nerutinnímu provozu(průtoková cytometrie). Nově se formující (studijní) obory jako bioinformatika nebo matematická biologie jsou stále v plenkách a trpí řadou dětských neduhů, takže navzdory teoreticky lepší průpravě je dosti na vážkách, nakolik představují pro matematiky (a také informatiky) vážnější konkurenci.
Pokud bych se neomezil jen na vlastní bezprostřední zkušenosti, mohl bych napsat např. matematické modelování. Asi se ti to nebude pozdávat, ale např. průmyslový vývoj stojí do značné míry na ne zcela samozřejmém matematickém modelování a u "sofistikovaných hraček" již nemusí k dosažení smysluplného výsledku postačovat účast techniků (inženýrů), jejichž matematický základ je obvykle mnohem menší.
↑ LukasM:
ano, ja mam na skolu jeste rok cas ale zacinam premyslet chci na vysokou dalkove (mam dve deti tak to jinak nejde) no a bavi me matika moc, jediny predmet do kterýho me bavi se ucit, i kdyz neco nechapu tak me bavi to zkoumat a vymyslet reseni do ty doby dokud na nej neprijdu.
ale manzel mi rika ze matematika na vysoky je jina jak na stredni ze je mnohem tezsi at si vemu treba marketing, ekonomku. ze tam se to nasprtam a je. ale neco navzpamet to me nebavi... no tak nevim...
ucitelka ale byt nechci, neumim nic vysvetlit...
↑ antaris:
S matematikou dálkově máš poměrně omezené možnosti. Pokud vím, tak bakalářský víceméně matematický (neučitelský) obor lze kombinovaně studovat pouze v Ostravě (Aplikovaná matematika na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity a Výpočetní matematika na Fakultě elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské - technické univerzity Ostrava) a v Plzni (všechny obory Katedry matematiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity).
Jinak pokud nemáš vůbec ponětí, o čem je vysokoškolská matematika, tak není kombinované studium matematiky zrovna dobrý nápad. Takový nějaký náhled na VŠ matematiku můžeš získat např. z knih Matematika pro porozumění i praxi (osobně neznám, používají ji např. někteří studenti fyziky) a Vybrané kapitoly z diskrétní matematiky (jedna z nejlepších česky psaných matematických učebnic).
Manželovi můžeš oponovat tím, že tzv. marketing a tzv. ekonomii má dnes vystudovanou pomalu každá cvičená opice, takže to příliš nezvýší tvoji cenu na trhu práce.
↑ antaris:
Já neříkám, abys na to nechodila. Spíš jsem chtěl naznačit, že bys nejdřív měla vědět, do čeho bys šla. A předběžné znalosti by rozhodně nebyly na škodu;-)

↑ antaris: Ahoj, určitě Ti pomůže denní návštěvnost fóra, a zkoušet si počítat příklady v sekci "Střední škola", máš výhodu, že na dotaz se rychle dostane odpověď, takže to můžeš rychle srovnat s tvým řešením, nebo se kouknout na řešení když nebudeš vědět. Já třeba díky tomuto fóru, kdy jsem pomáhal ostatních s řešením SŠ/VŠ v době, kdy jsem šel na VŠ (rok zpátky), tak v prvním ročníku jsem prakticky se vůbec na matiku neučil, všechno jsem uměl dopředu a zdálo se mi to jednoduchý, a to jen díky tomuto fóru. ;)
↑ Jan Jícha:
Diky za tip jsem rada ze jsem toto forum nasla protoze ted si dodelavam maturu (pristi rok maturuju) a mam dalkove studium tudis za hodinu proberem zlomek a vzhledem k tomu ze ve tride jsou lidi co matiku nedavaj tak toho proberem o to min. Pak do zkousky ucitelka zahrne priklady ktere nam ani nevysvetlila takze mame uplne samostudium. A protoze mam dve male deti kterym se plne venuji, mam moznost uceni az kdyz spi. Toto forum mi vcera moc pomohlo. Staci kolikrat prkotina a posunu se dal. I kdyz nezvladam stres a pis.zkouska nedopadla jak bych chtela ale hlavni je ze jsem prosla.