Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2013 18:55 — Editoval jadus (13. 06. 2013 18:56)

jadus
Zelenáč
Škola: ČVUT - fbmi
Reputace:   

Přijímačky na FIT - Vennuv diagram, Aritmetická posloust

Vím, že se to tu už probíralo 100x, ale za boha ne a ne to vyřešit. Jedná se o vzorový příklad z přijímaček z loňského roku:

Každý z 35 studentů se učí alespoň jeden z jazyků: angličtinu, němčinu nebo francouzštinu. Všechny 3 jazyky se učí 5 studentů, anglicky se učí 20, německy 15 a francouzsky 10. Rozhodněte, které tvrzení je pravdivé ?

a) Neexistuje student, který by se učil právě 2 jazyky.
b) Alespoň jeden student se učí právě 2 jatyky.
c) Alespoň jeden student se učí  zároveň francouzsky a německy a ne anglicky.
d) Popsaná situace nemůže nastat.

Co mi utkvělo v paměti ze střední a nevykouřilo se to během posledního týdne, jsem naplácal na papír:

Asi pětkrát jsem to přepsal na jiný papír, jestli neuvidím řešení, ale ani ťuk. Zkoušel jsem to vyřešit jako normální soustavu rovnic pomocí substituce, ale bylo to jen složitější a výsledek žádný.

Odkaz na sken

A jako druhý problém je příklad s aritmetickou posloupností:

Najděte celé číslo x tak, aby čísla a1, a2, a3 tvořila po sobě jdoucí členy aritemtické posloupnosti:

$a_{1} = x^{2} + x$

$a_{2} = x^{2} + 4x + 4$

$a_{3} = 16$

zkoušel jsem různě podosazovat, podle vzorečku a3 = a1 + 2d atp. ale výsledek zase žádný.

Budu vděčný za jakoukoliv pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) jadus)

#2 13. 06. 2013 19:05

cyrano52
Místo: Frýdek-Místek
Škola: VŠB-TUO Ekonomická fakulta
Pozice: student
Reputace:   29 

Re: Přijímačky na FIT - Vennuv diagram, Aritmetická posloust

↑ jadus:

Ahoj, co se týče druhého příkladu, spíše bych využil toho, že rozdíl mezi sousedními členy je v aritm. posl. vždy stejný, tzn.:

$a_{2}-a_{1}=a_{3}-a_{2}$

:)

Největší bohatství je vzdělání - R. Kiyosaki

#3 13. 06. 2013 19:12

jadus
Zelenáč
Reputace:   

↑ cyrano52: Yayx. To mi mělo dojít... Děkuju.

#4 13. 06. 2013 19:57

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

↑ jadus:
Ahoj, když se pět studentů učí všechny tři jazyky, tak je odečti od každé skupiny, co se učí méně jazyků.
Vzejde ti z toho skupina 15 studentů, co se učí anglicky, 10 německy a 5 francouzsky.
Tj. 30 studentů se učí jeden jazyk, a zbylých pět se učí všechny tři.
Odtud usuzuji, že je správně A.

#5 13. 06. 2013 20:35

jadus
Zelenáč
Reputace:   

↑ bejf:

K tomuhle jsem se taky dostal (viz sken příkladu), ale nevím, jestli je to tak početně správně, nebo jestli je to stoprocentni

#6 13. 06. 2013 20:41

Duke256
Škola: SPŠE JEČNÁ
Pozice: student
Reputace:   

↑ jadus:Čau, výsledek je 100% za A, sám jsem to počítal a je to i správné řešení podle FIT ČVUT

#7 13. 06. 2013 20:47

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

↑ jadus:
Když to chceš řešit Vennovými diagramy, tak si je musíš správně nakreslit, a to podle toho, co říká zadání.
A zadání neříká, že se někdo učí dva jazyky nebo kolik.
Měl bys mít jednu velkou množinu všech studentů, v ní tři podmnožiny, těch co se učí anglicky, pak těch co se učí německy a těch co se učí francouzsky. A nakreslit je tak, abys vyznačil průnik těch tří množin, ve kterých obsáhneš těch pět studentů, o kterých zadání říká, že se učí všechny tři jazyky. Pak zadání říká, že každý student se učí aspoň jeden cizí jazyk, tj. minimálně jeden, ale kromě těch pěti se další studenti nemusí učit žádný další.

Když si to takhle nakreslíš, tak musíš vidět, že z těch diagramů lze vyčíst, že se žádný student neučí právě dva jazyky, tj. jenom dva ze tří jazyků. A máš vybrat pravdivý výrok. Takže prostě áčko.

#8 13. 06. 2013 20:57

jadus
Zelenáč
Reputace:   

Takže je to o pochopení zadání. V tom případě se jdu zastřelit.
Ze střední jsem zvyklej, že se mi toho v zadání moc neříká a dost věcí se mi zatajuje, proto jsem nějak počítal s tím, že ty ostatní studenti můžou studovat jeden nebo dva.

Nicméně všem děkuju za pomoc.

Zápatí