Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 06. 2013 09:36

chipák
Reputace:   

Regularita matice s koeficienty modulo p

Zdravím,

zajímalo by mě, jestli jde nějak definovat regularita matice, jejíž prvky jsou z celých čísel modulo p (p je prvočíslo). Intuitivně si říkám, že by tam mělo všechno fungovat pěkně stejně jako v reálných číslech. Mohlo by to být tím, že vektory $(a_1, \ldots, a_n)$, kde $a_i\in \mathbb{Z}_p$ tvoří vektoroý prostor (tohle jsem si ověřoval a všechny axiomy vektorového prostoru splěny).

Takže můj dotaz zní, jestli lze definovat regulární matici nad $\mathbb{Z}_p$, popřípadě jak se regularita taková matice zjišťuje (determinant?).

Kdybyste někdo věděl o odkazu na literaturu zabývající se touto tématikou, byl bych za něj moc vděčný.

• (téma jako vyřešené označil(a) chipák)

#2 15. 06. 2013 09:43

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: Regularita matice s koeficienty modulo p

↑ chipák:

Ahoj,

uspořádané n-tice $(a_1, \ldots, a_n)$, kde $a_i\in \mathbb{Z}_p$ netvoří vektorový prostor, nad žádným tělesem, protože není definováno násobení skalárem. např.  $0,1\cdot (a_1, \ldots, a_n)\not \in \mathbb{Z}_p^n$

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 15. 06. 2013 09:48

chipák
Reputace:   

↑ martisek:

no počkat, já mám za to, že vektorový prostor nad tělesem T znamená to, že beru právě ty skaláry z tělesa T a pokud bych já uvažoval těleso $\mathbb{Z}_p$, tak tam žádný takový problém nevidím.

#4 15. 06. 2013 10:13

martisek

↑ chipák:

Přiznám se, že mi nedošlo, že $\mathbb{Z}_p$ může být těleso (ale jen v případě, že p je prvočíslo). V tom případě nevidím s maticemi ani s determinanty žádný problém - sečítání a násobení probíhá modulo p, odčítání jako přičítání opačného prvku, dělení jako násobení inverzním prvkem.

#5 15. 06. 2013 10:30

chipák
Reputace:   

↑ martisek:

Jsem stejného názoru, jen mi nepřijde úplně zřejmé, že řádky nějaké čtvercové matice A s prvky ze $\mathbb{Z}_p$ jsou navzájem lineárně nezávislé právě tehdy, když det(A)=0(mod p). To nedokážu dokázat.

#6 15. 06. 2013 10:40

martisek

↑ chipák:

Mělo by to jít tak, že se v "klasickém důkazu" pro reálné matice jenom mechanicky nahradí příslušné operace.

#7 15. 06. 2013 14:26

chipák
Reputace:   

↑ martisek:

Děkuju, myslím, že jsem to už vymyslel. Šel jsem na to tím způsobem, že matici $A$ lze ekvivalentními řádkovými úpravami převést na $B$ v diagonálním tvaru. Jestliže $\text{det}(A)\neq 0$, pak také $\text{det}(B)\neq 0$. Takže matice $B$ nemá na diagonále ani jeden nulový prvek. Zřejmě řádky $B$ jsou navzájem lineárně nezávislé a protože $ A \sim B$, řádky matice $A$ jsou také navzájem lineárně nezávislé.

Zápatí