Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
zajímalo by mě, jestli jde nějak definovat regularita matice, jejíž prvky jsou z celých čísel modulo p (p je prvočíslo). Intuitivně si říkám, že by tam mělo všechno fungovat pěkně stejně jako v reálných číslech. Mohlo by to být tím, že vektory
, kde
tvoří vektoroý prostor (tohle jsem si ověřoval a všechny axiomy vektorového prostoru splěny).
Takže můj dotaz zní, jestli lze definovat regulární matici nad
, popřípadě jak se regularita taková matice zjišťuje (determinant?).
Kdybyste někdo věděl o odkazu na literaturu zabývající se touto tématikou, byl bych za něj moc vděčný.
↑ chipák:
Ahoj,
uspořádané n-tice
, kde
netvoří vektorový prostor, nad žádným tělesem, protože není definováno násobení skalárem. např. 
↑ martisek:
no počkat, já mám za to, že vektorový prostor nad tělesem T znamená to, že beru právě ty skaláry z tělesa T a pokud bych já uvažoval těleso
, tak tam žádný takový problém nevidím.
↑ chipák:
Přiznám se, že mi nedošlo, že
může být těleso (ale jen v případě, že p je prvočíslo). V tom případě nevidím s maticemi ani s determinanty žádný problém - sečítání a násobení probíhá modulo p, odčítání jako přičítání opačného prvku, dělení jako násobení inverzním prvkem.
↑ martisek:
Jsem stejného názoru, jen mi nepřijde úplně zřejmé, že řádky nějaké čtvercové matice A s prvky ze
jsou navzájem lineárně nezávislé právě tehdy, když det(A)=0(mod p). To nedokážu dokázat.
↑ chipák:
Mělo by to jít tak, že se v "klasickém důkazu" pro reálné matice jenom mechanicky nahradí příslušné operace.
↑ martisek:
Děkuju, myslím, že jsem to už vymyslel. Šel jsem na to tím způsobem, že matici
lze ekvivalentními řádkovými úpravami převést na
v diagonálním tvaru. Jestliže
, pak také
. Takže matice
nemá na diagonále ani jeden nulový prvek. Zřejmě řádky
jsou navzájem lineárně nezávislé a protože
, řádky matice
jsou také navzájem lineárně nezávislé.
Stránky: 1