Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 06. 2013 23:39

iwitrag
Zelenáč
Reputace:   

Jak správně vypočítat skóre ve hře "Hádej číslo"

Zdravím,

mám tady pro mě matematický oříšek - pro Vás možnou výzvu. Nejsem žádný zběhlý matematik... proto budu moc rád, pokud mi pomůžete tento problém vyřešit.

Udělal jsem si malou konzolovou aplikaci - Hádej číslo. Je to ta klasická hra, kdy si počítač myslí číslo a říká vám - VÍCE nebo MÉNĚ.

Ten můj program funguje tak, že na začátku si můžete navolit:
• Rozmezí čísel, ve kterých se bude hádat (od jedničky výše, takže když napíšete 100, myšlené číslo může být celé číslo od jedné do sto včetně)
• Počet životů (kolikrát můžete maximálně hádat)

A samozřejmě se na konci ukládá i to, na kolikátý pokus jste číslo uhádli.

Co potřebuji:
Na základě těchto 3 základních parametrů:
• Rozmezí čísel, ze kterých bylo hádáno
• Navolený počet životů
• Počet tipů nutných ke zjištění čísla

vypočítat skóre tak, aby to bylo vždy fér a byl to spolehlivý ukazatel toho, jak obtížné jste to měli a jak dobře jste to zvládli. Musí se navolit dobrá priorita na ovlivnění celkového skóre mezi jednotlivými parametry a nějak skóre vhodně zpracovat (resp. ten výpočet).

Řekněme, že max. skóre může být 1000 a min. skóre 0.

Nějaké nápady?

Ještě jednou připomínám - neznám matematickou teorii ani možný postup řešení, proto budu moc rád, když problém vyřešíte, nebo mě (laika) alespoň navedete k tomu, jak problém správně vyřešit.

Děkuji za Váš čas a snad to bude pro Vás alespoň trošičku výzva :) Je tam mnoho proměnných, podle kterých se to dá vyřešit.

#2 16. 06. 2013 08:40 — Editoval Honzc (16. 06. 2013 09:03)

Honzc
Reputace:   248 

Re: Jak správně vypočítat skóre ve hře "Hádej číslo"

↑ iwitrag:
Podívej se Sem nebo Tady a třeba tě něco napadne.
Je tam i odpověď, kolikrát musíš maximálně hádat abys bezpečně určil jakékoliv číslo z daného intervalu.
Pokud ani potom nebudeš vědět, pak ti dám ještě větší nápovědu.

Zápatí