Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 06. 2013 17:38

jimstreet
Zelenáč
Reputace:   

Adiabatická a izotermická expanze

Ahoj, nemohli byste mi poradit? Vypracovávám jeden projekt a dostal jsem se k otázce, kterou nedokážu vysvětlit:
Porovnejte práci vykonanou jednoatomovým ideálním plynem při adiabatické a izotermické
expanzi se zvětšením objemu na dvojnásobek původního.

Mohli byste mi někdo říct, jak a proč to je? V materiálech jsem nic nenašel a na netu taky ne.

#2 16. 06. 2013 18:16 — Editoval Brzls (16. 06. 2013 18:17)

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: Adiabatická a izotermická expanze

Ahoj
Je více způsobů jak na to pohlížet, zkusím tedy nějak přiblížit jednotlivé děje.

Adiabatická expanze
Děje probíhají tak rychle, že nedochází k tepelným výměnám. Podle termodynamického zákona ($\Delta U=W+Q$)

tedy platí, že změna vnitřní energie se rovná práci vykonané plynem

tedy$\frac{3}{2}nR\Delta T=W$ (změnu teploty dopočítáš ze stavové rovnice a ze vztahu pro adiabatický děj.

Izotermická expanze.
Jelikož se energie plynu nezmění, tak platí že vykonaná práce se rovná přijatému teplu.
Co se týče práce, tak její hodnotu určímě jako obsah pod křivkou v pV diagramu (integrací), dostáváme
$nRTln(\frac{V_{2}}{V_{1}})$

Zkus tedy sám dopočítat do konce a zvážit při kterém ději je práce větší. Pokud není něco jasné tak se zeptej, klidně to upřesním.

Zápatí