Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, narazil sem ted na problem asi v pochopení lin. zavislosti/nezavislosti. Ve skriptech v příkladu 3.14 je napsano, ze snadno overime, ze radky matice B jsou linearni nezavisle.
Ja linearni nezavislost chapu tak, ze pokud je skupina vektoru lin. nezavisla... existuje pouze trivialni linearni kombinace rovnajici se nulovemu vektoru. Kdezto v tomto prikladu po GEM vznikla LZ skupina. Dokazu totiz najit nenulove koeficienty rovnajici se nulovemu vektoru. 

zadani jsem pro prehlednost vyfotil a je dostupne: https://docs.google.com/file/d/0B8vHMJk … sp=sharing
jde o priklad 3.14.
Moc děkuju za odpoved, ja si s tim opravdu rady nevim :(

Myslim, ze si si spletl radky se sloupcami. Matice B ma jenom 3 radky a 5 sloupcu. Ty radkove vektory jsou skutecne nezavisle, to videt uz jen z toho, z toho jak jsou ve vektorech rozmistnene nuly a nenuly.
Sloupcove vektory skutecne nejsou linearne nezavisle. Nemuzou byt uz jen z toho duvodu, ze maji 3 souradnice, takze prostor ktery generuji ma maximalne dimenzi 3, a teda i maximalni pocet nezavislych vektoru je 3.
Poznamka:
Veta co plati je ze hodnost matice ( riadkovej à aj stlpcovej ) su rovnake. To povoluje definovat pojem hodnosti matice. To vsak vseobecne vobec neznamena ze LN riadkov a stlpcov su ekuivalentne pojmy.
Tak to me absolutne nenapadlo, ze by se mohlo jednat o sloupce... Jen pro jistotu, jestli jsem to spravne pochopil.. na odkazu jsem pocital jednoduchou matici...
"ctenim radku" matice zjistim LN/LN sloupcu
"ctenim sloupcu" zas LN/LN radku matice neboli skupiny vektoru, ktere jsem mel zadane
https://docs.google.com/file/d/0B8vHMJk … sp=sharing
verim ze to takhle nejak bude... sem dneska do toho cucel celej den, dik moc hosi :)