Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj prosím Vás, pomůže mi někdo s touto maticí??
Zjistěte, zda existuje řešení této soustavy rovnic a zda lze na jeho výpočet použít Cramerovo pravidlo. Jestli v obou případech odpovíte kladně, pak toto řešení vyčíslete pomocí Cramerova pravidla. V opačném případč použijte Gaussovu metodu. Proveďte zkoušku.
A=
9 2 0 -1
1 2 -4 7
-1 -1 8 3
14 -3 20 -20
b=
13
-15
0
71
Vypočítal sem to cramerem a vyšlo mi to 0. Ale když to počítám Gausem tak mi všechna x výdou taky 0 a bylo mi řečeno že to je špatně. tak prosím Vás kdyby se na to podíval. Děkuju
↑ Kubas:
Ahoj... Za prvé...zda existuje nějaké řešení této soustavy určíš z Frobienovy podmínky řešitelnosti....hod(A) = hod(A|b)...pokud to neplatí nemá řešení
za fruhé tím jestli lze vyřešit tuto soustavu Cramerem se myslí, zda je matice A regulární, to jest zda det A je různý od nuly...podívej se do skript
Pokud ti vyjde že je detrminant různý od nuly můžeš počítat; názorně ti předvedu jak se používá Cramer
1) Spočítáš si ten determinant a uložíš si ho do paměti
2) Vyjmeš první sloupec matice A a vyměníš ho za b( řešení) a spočteš si determinant A1 třeba tak ho pojmenuj
3) pokud budeš chtít zjistit neznámou x1, tak podělíš detA1/detA a tento proces opakuješ dokud nespočetš vše
Matice A Matice A1
------------------------ ------------------------
9 2 0 -1 13 2 0 -1
1 2 -4 7 -15 2 -4 7
-1 -1 8 3 0 -1 8 3
14 -3 20 -20 71 -3 20 -20
determinant matice A je podle WIMSu nula, (hodnost amtice je 3) takze to ma nekonecne mnoho nebo zadne reseni.
Cramereovym pravidlem to nezvladnete, leda byste nasel 3 nezavisle rovnice, ukazal, ze ta dalsi s nima neni ve sporu a pouzil zobecnene Cramerovo pravidlo.
Ne. Mozna jich je nekonecne mnoho.
to co psal Ginco:
Zjistěte, zda existuje řešení této soustavy rovnic ....... tak udelejte klasickou Gaussovku
a zda lze na jeho výpočet použít Cramerovo pravidlo ....... nelze.
Jestli v obou případech odpovíte kladně, pak toto řešení vyčíslete pomocí Cramerova pravidla. ..... neodpovedel jsem kladne, nemusim nic delat
V opačném případě použijte Gaussovu metodu. ....... to uz jsme delali v prvim kroku, takze staci udelat zpetny chod
Proveďte zkoušku. ........ je potreba udelat zkousku