Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 06. 2013 22:23 — Editoval Reus (17. 06. 2013 22:54)

Reus
Škola: SPŠ Na Třebešíně
Pozice: Student
Reputace:   

Stereometrie - Závěrečná písemná práce

Dobrý den, mám před sebou matematiku, konkrétně stereometrie, příklady. Výpočky objemu, obsahů atd.
Vše by bylo v pořádku, kdybych jen dosazoval do vzorců, mám tu ale dost těžké úkoly.
Nechci to po Vás celé vyřešit, prosím alespoň nastínit jak na to... Hledal jsem různě na netu vzorce. A prostě asi nemám ten mozek na to, správně si to tam dosadit...

1: Objem kvádru ABCDEFGH se čtvercovou podstavou je 64 cm$^{3}$. Odchylka tělesové úhlopříčky AG od roviny podstavy je 45°. Vypočítejte jeho povrch.

2: Vypočítejte délku podstavné hrany pravidelného pětibokého hranolu, jehož výška je stejná jako délka podstavné hrany. Objem hranolu = 100cm$^{3}$
Toto vím že jde udělat dosazením do vzorce, ale chce to po nás abychom na to přišli z odvození, viděl jsem tu podobný příklad, ale opět, vypadá to pro mě jen jako nesmyslná skupina písmen

3: Pravidelný komolý pětiboký jehlan má podstavné hrany délek 6cm a 4cm. Boční hrana svírá s rovinou podstavy úhel 60°. Vypočítejte objem a povrch komolého jehlanu.

4: Rotací pravoúhlého trojúhelníku ABC kolem odvěsny BC znikne rotační kužel, rotací téhož pravoúhlého trojúhelníku ABC kolem odvěsny AC vznikne jiný rotační kužel. Vypočítejte poměr objemů těchto dvou kuželů.

5: Nálevka má tvar rovnostraného kužele. Vypočítejte obsah plochy smáčené vodou v případě, že do nálevky nalijete 3 litry vody.

6: Jaká je přibližně délka vlny, která je namotána na kloubku tvaru koule o poloměru 8cm, je-li průměr vlny 1mm?

Za případné rady všem moc děkují. Vážně jsem z toho v koncích.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 17. 06. 2013 22:52 Příspěvek uživatele Reus byl skryt uživatelem Reus. Důvod: Edit

#3 18. 06. 2013 00:24

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Stereometrie - Závěrečná písemná práce

Zdravím,

téma zamknu, neodpovídá pravidlům viz pravidla a bylo by nepřehledné pro více úloh. Vyplatí se pohledat zadání na fóru (vložením části úlohy), např. poslední je zde.

Také hodně pomůže nakreslit si obrázek (stačí v Malování a vložit pomocí Upload obrázku pod oknem zprávy), pokud bude ještě něco problémové, tak prosím po jedné úloze do tématu a s obrázkem + vzorce, co jsi našel. Děkuji.

Zápatí