Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebuji mrknout na příklad, prosím o věnování pozornosti zadání, zdali jsem dělal správnou věc, nevím jestli to maj být 2diagramy, nebo 1. Dále nevím jak určit zdali je komplementární. Ten PRVNÍ JE DISTRIBUTIVNÍ.
Mimo jiné, může být distributivní i komplementární?
Díky všem za rady.
Zadání zní:
Můj výsledek:

Mas to podle mne nakresleny dobre. V M1 ale mas 5-cyklus 1,2,4,12,3,1. Takze svaz neni distributivni.
Tak isto nemas komplement rekneme pro 4, pokial som dobre pochopil komplementaritu, uz si to tolik nepamatuju. Takze neni komplementarni.
druhy diagram M2, je distributivni ale komplementarni mi taky neprijde.
↑ JohnPeca18:
Díky, takže svaz může být distributivní i komplementarní zároveň?

Jo, ja nevidim duvod proc by nebyl, vezmi si treba hasseho diagram pro mnozinu {1,2,3,6}, nemas tam diamant ani ten 5-cyklus, takze je distributivni, a prvky 2-3 a 1-6 jsou navzajem komplementarni.
↑ JohnPeca18:
Problém je v tom, že nevím jak poznat komplementární svaz z obrázku, poradíš mi?
Je svaz komplementární pokud má největší a nejmenší prvek? To je vše?
↑ PanTau: Komplementární svaz je takový svaz, ve kterém má každý prvek nějaký doplněk(komplement). Doplněk prvku X je dejme tomu prvek Y, pokud platí, že:
největší prvek svazu a
nejmenší prvek svazu
Díky všem za rady, nyní to již chápu a jsem schopen řešit příklady :-)
Stránky: 1