Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravim, bojuju s nasledujici ulohou:
Bez řešení dané rovnice sestavte novou, která má dvojnásobné kořeny než rovnice: 
Vim jak najit polynom, ktery nasobne koreny nema (podil polynomu a nejvetsiho spolecneho delitele polynomu a jeho derivace).
Dekuji za rady

↑ Brano:
dekuji za pohotovou reakci, nicmene nepobiram. nevidim souvislost s tim prikladem, co jsem uvedl. presto diky. muzes to nejak rozepsat?

↑ Brano:
matne se chytam, nicmene zadani je myslene tak, ze koreny jsou nasobnosti dva, nikoliv ze jsou "dvakrat tak velke". nedoslo k nedorozumeni?
Ak by to bolo tak ako pises, tak zadanie nieje uplne jednoznacne, lebo nehovori, ze co v pripade ak tam uz je nejaky koren nasobnosti 2, cize musime akoze verit, ze nie je, alebo si to overit - napr. cez ten podiel ako si spominal.
Ked uz si overime, ze zadany polynom nema nasobne korene potom ho staci uz dat iba na druhu, t.j.
a kazdy koren bude prave dvojnasobny.
A to sa mi zda trochu moc trivialne, cize si si isty, ze sa to takto myslelo?
↑ jenicekpernicek:
Stačí si uvědomit následující:
aby kořeny byly dvojnásobné pak
koeficient u
musí být
x větší než původní (tedy stejný)
koeficient u
musí být
x větší než původní
koeficient u
musí být
x větší než původní
koeficient u
musí být
x větší než původní
To vyplývá z roznásobení rovnice
kde
jsou kořeny původní rovnice a
té nové.
Tedy nová rovnice bude:

dekuji za trpelivost panove, jiz chapu, trosku sem bojoval se znaminkama u jednotlivych clenu polynomu..

o par radku niz jsem nasel podobne cviceni, kde maji byt koreny noveho polynomu druhymy mocninami korenu zadaneho polynomu. postuji analogicky, ale nejsem schopen zjistit jak se zmeni koeficienty.
pro druhy clen dostavam z vietovych vzorcu
hadal bych tak ze koeficient se zmeni tedy prave s druhou mocninou, nicmene dalsi koeficienty jsou problematicke: 
diky
↑ jenicekpernicek:
to by naznacovalo, ze to povodne cvicenie by malo byt tak ako sme to povodne pochopili, t.j. ze korene maju byt
... to sa teda uz podarilo uzavriet? aby sme zbytocne nezacinali dalsie kym sa jedno nedokonci.

↑ Brano:
ano, muzes to zavrit, diky moc
↑ jenicekpernicek:
:-) temu mozes uzavriet ty alebo moderator. Ja som sa pytal metaforicky a mal som tym na mysli ci si to uz vyriesil, lebo sa mi zdalo, ze debata zachadza dalej od pointy. Co je fajn ak povodna otazka uz bola uspokojivo doriesena.
Stránky: 1