Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zkuste vyhledavani, neco takoveho se tu resilo hodnekrat.
↑ cinduska:
pre výpočet inverznej funkcie zameníme y za x t.j.
a vyjadríme z toho y malo by to byť
po oprave by to malo byť dobre
Pre určenie definičného oboru inverznej funkcie musíš overiť podmienku pre logaritmus t.j.
t.j
a H(f) = R
Nee :)

![kopírovat do textarea $y=\frac 13\left[-1+\ln(2-x)\right]$](/mathtex/26/269cee18f1c3046ba0e51fd1104487f8.gif)
pro kontrolu: http://www.my-tool.com/mathematics/maximaphp/ a zadat
solve(x=2-exp(3*y+1),y);
(log ktery se zobrazi je prirozeny logaritmus)
to s tou maximouphp je take navod jak si v budoucnu samostatne kontrolovat podobne priklady
↑ kaja.marik: môžem s opýtať prečo si rovnicu upravil na tvar
nemalo to byť 
↑ bobik:
jojo, uz jsem to opravil, pisu torovnou do TeXu tak jsem se spletl :)
↑ kaja.marik: Jop tak sa ospravedlnujem, potom som sa tam aj ja pomylil v tych upravach opravim to
↑ cinduska:
děkuju za pomoc, pokusila jsem se o to i sama a vyšel mi ten samý výsledek, akorát teda jsem nezaměňovala proměnné a vyjádřila jsem x pomocí y. Takže ty proměnné jsou prohozené. Je to špatně nebo i tato varianta může být?
Spis jde o to, ze ustaleny zvyk je mit nezavislou promennou oznacenu jako x a vyjadrit funkci explicitne.
Ale muzete klidne i prohlasit, ze x je funkce promenne y
Dokonce myslim, ze muzete prohlasit, ze inverzni funkce je dana rovnici
, pokud bereme y jako nezavislou promennou, x jako zavislou a jedna se o funkci zadanou implicitne.