Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2013 20:49

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

Relace

Ještě jednou dobrý večer.
Můžete mi prosím někdo poradit. Mám najít nebo charakterizovat nějakou  relace která je současně ekvivalence a zároveň částečné uspořádání... Pokaždé když něco vymyslím tak mi z toho výjde lineární uspořádání, ale nevím jestli je to chyba nebo ne, neboť každé lineární uspořádání je i částečné uspořádání. Nebo takovou relaci lze charakterizovat čistě částečně uspořádanou?

Předem děkuji za odpověď :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Optix)

#2 05. 02. 2013 21:19

anes
Reputace:   14 

Re: Relace

Ahoj, docela by mě zajímaly ty příklady... Nějak nevidím, jaká ekvivalence je zároveň lineární uspořádání (pokud se tedy pohybujeme aspoň na dvouprvkové množině), ale možná už jsem se do toho nšjak zamotal.

Podle mne
ekvivalence musí být reflexivní, tranzitivní, symetrická;
uspořádání reflexivní, tranzitivní, a platí $aRb \wedge bRa \Rightarrow a=b$.

Dohromady tedy máme reflexivitu, tranzitivnost a skutečnost, že v každé třídě ekvivalence je pouze jeden prvek. Takže mi z toho neleze nic jiného, než relace rovnosti.

#3 05. 02. 2013 22:30

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

teď když se dívám zpětně na svoje varianty tak nechápu z jakého pohledu jsem se na to díval, děkuju moc!!! :)

#4 19. 06. 2013 19:40 Příspěvek uživatele m.mandy byl skryt uživatelem m.mandy.

#5 20. 06. 2013 00:23

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

ale nikdo mi neporadil, tak třeba tady

:-) Tady Tebe najde tak akorát místní uklizečka s vysoce užitečnou radou - založ si, prosím, vlastní téma a nepiš do cizích a označených za vyřešená - viz pravidla. Děkuji.

Zápatí