Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, poradil by mi někdo? Příklad jsem vypočítala, ale asi podle špatného vzorce. Nejdřív jsem provedla sčítání ( a+c,b+d), pak to roznásobila podle vzorečku(ac+bd;ad+bc). Počítala jsem to se spolužáky, ale každému vyšlo něco jiného. T
je asi špatně...Napište mi to prosím někdo trochu polopatě, prostě pro blbce, díky moc za po pomoc.
Na množině ZxZ je definována relace
( mít stejný podíl), pro kterou platí ![kopírovat do textarea $[a,b]$](/mathtex/4a/4ab4b4c56d5423829b45e9ed06c42c5b.gif)

![kopírovat do textarea $[c,d]$](/mathtex/4d/4d50c4856a4e8804753ab29356c13b4e.gif)
a
d
b
c. Vypočítejte jako operaci se třídami (
+
)
![kopírovat do textarea $[1,5]$](/mathtex/32/3262274b11ab1309cd3f457d879de992.gif)

Ahoj ↑ m.mandy:,
Tvoje scitanie je spatne dedinovane. ... No normalne mas v prednaske, skriptach formalne definiciu. Da sa vysvetlit ( ale aj nast) takto
Mozes zobrat ako model scitanie zlomkov.
Alebo postupovat podla etap.
1) dat "na spolocny menovatel"
2) scitat triedy.
Nasobenie tried je jednoduchsie: definuje sa takto
[ac,db]$.
Diky moc za ochotu pomoci a radu,ale nechápu vůbec. Když mám tři třídy, tak jakou znich mám vynásobit? Vždyť na začátku je sčítání?Respektuji, že nevypočítáváš příklady, ale takhle to dohromady nedám. Potřebuju to fakt polopatě.Díky :(
![kopírovat do textarea $[a,b]+[c,d]=[ad+ bc,bd]]$](/mathtex/0c/0c7a17d1492d7546130bb1c9514e357d.gif)
Toto je definicia scitania tvojich tried ( Malo by ti to pripomenut scitanie zlomkov)
Napr ![kopírovat do textarea $[7,3]+[3,4]=[7.4+3.3,3.4]=[28+9,12]=...$](/mathtex/68/687bcb1d2e5eea6b923d43cda8826ea3.gif)
Mozes nam napisat co studujes a v akom si rocniku?
Édit. Oprava preklepu.
↑ vanok:
Díky moc. Budu nad tím teď sedět a snažit se vypočítat další příklady tohoto typu. Studuju učitelství pro I. stupeň. Jsem ve třeťáku. Tuto látku jsem viděla poprvé letos v dubnu na přednášce, která trvala 4 hodiny,Jeli jsme rychle a probrali mnoho témat, takže v tom mám slušný maglajs. Skripta žádná nemám, jen nějaké slidy od vyučujícího, jinak je všechno rozpučované.Takže katastrofa, nehledě na to, že s matematikou nejsem vůbec kamarád.
Tak vela trpezlivosti a dobre pokracovanie.
Ahoj ↑ Brano:,
Ano opravujem.
Dakujem.