Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 06. 2013 16:07

Olínečka
Reputace:   

Rychlost světla

Ahoj, dneska jsme měli v testu z fyziky takovou otázku na zamyšlení:
Pokud by rychlost světla byla 300x menší, byla by možná existence lidského života na Zemi?

Mohl by mi někdo odpovědět? Já vůbec nevěděla, co s tím. Díky.

#2 20. 06. 2013 19:19

pietro
Reputace:   187 

Re: Rychlost světla

↑ Olínečka:Ahoj, nič si z toho nerob.
Odpoveď nikto nevie, ale sa o tom aspoň usilovne diskutuje.
Aj napr. tu
https://sites.google.com/site/prirodnif … -princip-1

kw: nastaveni prirodnich konstant

#3 21. 06. 2013 08:55

KennyMcCormick
Reputace:   49 

To, co se píše v částech s nadpisem Inteligentní design a problém vědomí a Antropický princip a lidské oko ve mně budí pochybnosti, jestli má smysl číst z toho článku alespoň něco.

Radši to ani nečti, o rychlosti světla se tam stejně skoro nic nepíše.

↑ Olínečka:
Ne. Fyzikální konstanty, které mají rozměr (rozměr rychlosti světla je metry za sekundu), na sobě navzájem závisejí určitým způsobem. Například platí vztah:
$\alpha=\frac{k_ee^2}{\hslash c}$, kde $k_e$ je Coulombova konstanta (udává sílu elektrického přitahování), $e^2$ je druhé mocnina náboje elektronu, $\hslash$ je redukovaná Planckova konstanta a $\alpha$ je konstanta jemné struktury.

Výrazná změna rychlosti světla by vyústila ve výraznou změnu poměru mezi rychlostí světla a (některými) dalšími konstantami, což by změnilo vesmír velmi zásadním způsobem. Život tak, jak ho známe, by se nikdy nevyvinul, a lidé by neexistovali.

Jediný způsob, jak zachránit lidstvo, by spočíval v současné změně několika fyzikálních konstant tak, aby hodnoty všech bezrozměrných konstant (jako je třeba $\alpha$) zůstaly zachovány. V takovém případě by si nikdo ničeho nevšiml :-).

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#4 21. 06. 2013 10:49 — Editoval Jj (21. 06. 2013 10:51)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Olínečka:

Kouzelné příběhy prožívané ve světě změných základních fyzikálních konstant jsou v knize prvotřídního teoretickéha fyzika George Gamowa Pan Tompkins v říši divů (česky z roku 1986).

Navazující příběhy (George Gamow, Russell Stannard: Pan Tompkins – stále v říši divů ) jsem dosud nečetl, ale Váš dotaz mi připomněl, že bych tak měl učinit. Takže díky za něj.

Pokud se tedy nemýlím.

#5 21. 06. 2013 21:00

Olínečka
Reputace:   

Díky.
Chápu to dobře: Kdyby všechny ostatní konstanty zůstaly zachovány, tak by při menší rychlosti světla mohl lidský život existovat?

#6 21. 06. 2013 21:57

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Olínečka:

Slunce hřeje v důsledku termonukleárních reakcí, v jeho jádře probíhajících. Energie, vydávaná pří těchto reakcích, je úměrná hmotovému defektu těchto reakcí:

$\triangle E = \triangle mc^2$, kde c = rychlost světla.

Pokud by rychlost světla byla 300x menší, pak při formálním přepočtu by energie z těchto reakcí byla 90000x menší než je teď. Neumím to kvalifikovaně posoudit, jen předpokládám, že by termonukleární topení za těchto podmínek nefungovalo a život by na Zemi možný nebyl.

Pokud se tedy nemýlím.

#7 22. 06. 2013 15:58 Příspěvek uživatele KennyMcCormick byl skryt uživatelem KennyMcCormick. Důvod: Beru zpět, nevím.

#8 24. 06. 2013 12:59

pietro
Reputace:   187 

Ahojte, tak sa mi zdá, že táto téma ešte dlho zostane nevyriešená....

Ale je to taká  lákavá záležitosť rozmýšľať o tom či

život
                a
        rýchlosť svetla
    ------------------------
         spolu súvisia

Zápatí