Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 06. 2013 13:23 — Editoval MaxDJs (21. 06. 2013 16:07)

MaxDJs
Škola: FEL ČVUT
Pozice: student
Reputace:   

Logika - výroková logika - odstranění ekvivalence

Zdravím,

mohl by mi poradit jestli výrok $\neg(Q\Leftrightarrow(P\wedge S)) $ je správně zjednodušený?

$\neg(Q\Leftrightarrow(P\wedge S)) \equiv \neg((Q\Rightarrow(P \wedge S))\wedge ((P\wedge S) \Rightarrow Q)) \equiv \neg((\neg Q \vee (P \wedge S)) \wedge (\neg(P \wedge S) \vee Q))$
$\equiv \neg((\neg Q \vee (P \wedge S)) \wedge (\neg P \vee \neg S \vee Q)) \equiv ((Q \wedge (\neg P \vee \neg S)) \vee (P \wedge S \wedge \neg Q)$
$\equiv (Q \wedge \neg P) \vee (Q \wedge \neg S) \vee (P \wedge S \wedge \neg Q)$

\\edit

ještě mě to napadlo roznásobit ale to se mi zdá pak ještě komplikovanější (resoluční tabulka by byla pak moc velká

$\equiv (Q \vee P) \wedge  (Q \vee S) \wedge (Q \vee \neg Q) \wedge (\neg P \vee P) \wedge (\neg P \vee S) \wedge (\neg P \vee \neg Q) \wedge (\neg S \vee P) \wedge (\neg S \vee S) \wedge (\neg S \vee \neg Q)$

odstraním tautologie

$\equiv (Q \vee P) \wedge  (Q \vee S) \wedge (\neg P \vee S) \wedge (\neg P \vee \neg Q) \wedge (\neg S \vee P) \wedge (\neg S \vee \neg Q)$

ale zdá se mi to moc rozsáhlý

#2 21. 06. 2013 15:46

Arabela
Reputace:   181 
Web

Re: Logika - výroková logika - odstranění ekvivalence

Ahoj ↑ MaxDJs:,
si si istý, že cieľom úpravy malo bať zjednodušenie výrazu? Zjednodušenie výrazu má totiž obvykle za cieľ získať výraz s menším počtom výskytov premenných, znakov operácií,... Toto Tvoje úpravy nespĺňajú. Ale ak bolo cieľom úpravy odstrániť ekvivalenciu, s Tvojím postupom možno súhlasiť...

server.gphmi.sk/~domanyov

#3 21. 06. 2013 15:53

MaxDJs
Škola: FEL ČVUT
Pozice: student
Reputace:   

Re: Logika - výroková logika - odstranění ekvivalence

↑ Arabela:

Spletl jsem se. Cílem je odstranit ekvivalenci. Ale stejně se mi to zdá moc rozsáhlý, protože když budu mít třeba množinu a tam budu mít ještě třeba tři odobné ekvivalence, tak ta resoluční tabulku bude hodně velká.

Zápatí